Juusto katolle ja menoksi – miten tulla taksinkuljettajaksi?
Taksinkuljettajan työ antaa tekijälleen paljon. Taksialalla on runsaasti mahdollisuuksia ja markkinarakoja yrittäjille sekä hyvät ansaintamahdollisuudet työtä pelkäämättömälle kuljettajalle.
Taksinkuljettajana työskennelläkseen tulee pitää hallussaan hyviä sosiaalisia taitoja, nokkeluutta ja asiakaspalvelutaitoa – mutta mitä lakisääteisiä edellytyksiä taksinkuljettajaksi ryhtymiselle on? Onko halukkaille olemassa taksikoulutus tai taksinkuljettajan koe? Voiko vain heittää juuston katolle ja lähteä tolpalle?
Traficom säätelee taksinkuljettajien ajolupia
Taksinkuljettajaksi ryhtyäkseen on oltava takataskussa muutakin kuin rutkasti intoa. Ensinnäkin perusedellytys taksin puikkoihin hyppäämiselle on B-luokan ajokortti, joka on täytynyt olla suoritettuna vähintään vuotta aiemmin joko Suomessa tai muussa EU- tai ETA-valtiossa.
Lisäksi taksinkuljettajaksi haluavalla ei saa olla luvan myöntämisen estävää rikosrekisteriä tai sakkorekisterimerkintöjä. Kuljettajakokelas ei liioin saa olla ajokiellossa, minkä lisäksi hänen tulee täyttää tietyt ajoterveysvaatimukset ja olla suorittanut taksinkuljettajan kokeen hyväksytysti.
Taksinkuljettajan koe – harjoittelu ja sisältö
Taksinkuljettajan koe sisältää 50 monivalintakysymystä, joihin täytyy vastata 45 minuutin kuluessa. Kokeeseen pystyy opiskelemaan etukäteen esimerkiksi Internetistä löytyvien materiaalien avulla tai osallistumalla taksikoulutukseen. Tämän ohella myös suurimmat taksiyritykset ja tilausvälitysyhtiöt järjestävät koulutuksia säännöllisesti.
Taksinkuljettajille on olemassa myös uusi erityisryhmien kuljettajankoulutus. Tämä lisäkoulutus on tullut kuljettajan vapaaehtoisesti suoritettavaksi 1.5.2021 tehdyn lakimuutoksen myötä. Koulutuksesta on vastuussa Traficomin hyväksymä koulutusorganisaatio ja koulutuksen läpäistyään kuljettaja saa merkinnän koulutuksesta liikenneasioiden rekisteriin.
Kun on suorittanut taksinkuljettajan kokeen hyväksytysti ja täyttää Traficomin kelpoisuusvaatimukset, on taksinkuljettajan ajolupaa mahdollista hakea. Päätöksen luvan myöntämisestä tekee Traficom ja ajoluvan saapumisessa kotiin kestää noin kolme viikkoa. Ajolupa on voimassa viisi vuotta kerrallaan ja 68-vuotiailla kaksi vuotta kerrallaan.
Taksinkuljettajan ammatti mahdollistaa oman itsensä herruuden, sillä työ on pitkälti räätälöitävissä omien halujen ja elämäntilanteen mukaan. Halutessaan voi tehdä töitä päivisin, jolloin kyytejä toki tulee verkkaisempaan tahtiin kuin iltaisin ja öisin, mutta toisaalta kyydit voivat olla pidempiä. Päivisin myös erilaisten terveyskeskus- ja sairaalakyytien taajuus on suurempi; jotkut hyvinvointialueet esimerkiksi maksavat taksinkuljettajille tuntihintaa siitä, että tämä on valmiustilassa odottamassa kyytiä, minkä lisäksi hän saa vielä maksun ajamastaan kyydistä.
Taksinkuljettajan työ on parhaimmillaan merkityksellistä ihmisten arjen tukemista, jonka avulla on mahdollista päästä käsiksi hyviin ansioihin ja edistää uraansa. Yrittäjyyden kautta avautuu monia ovia ja liiketoimintamahdollisuudet ovat laajat.