19.12.2023

Mistä tunnistaa huijaritaksin?

Taksikentällä on olemassa monenkirjavia ammatinharjoittajia, joista kaikki eivät ole rehellisiä toimijoita. Huijaritaksin tunnistaa monista seikoista, kuten esimerkiksi puuttuvista tunnuksista tai siitä, ettei asiakas saa kuittia. Tehokkaimmin huijaritaksin pystyy välttämään, kun tilaa taksin sovelluksen tai luotettavan puhelinpalvelun kautta.
metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Takseja on moneen junaan, ja asiakkaan onkin oleellista osata tunnistaa luotettava ja turvallinen taksi sellaisesta, jonka kyytiin ei kannata astua. Suomen laki on määrittänyt takseille tietyt vaatimukset, joiden tulee täyttyä. Jotkut taksit kuitenkin poikkeavat näistä säännöistä, mikä onkin hyvä varoitusmerkki asiakkaalle.

Taksin tunnistaa juustosta

Taksin katolla on oltava taksikupu, ellei sitten kyseessä ole sopimusajoja tekevä taksi. Sopimusajoa tekevän taksin kanssa kyydin hinta sovitaan – tavallisesti jo matkan alussa. Yleensä taksin kuitenkin tunnistaa juuri kuvusta, jota kutsutaan myös taksivalaisimeksi tai juustoksi. Kupu on keltamusta valokyltti, jossa lukee sana ”taksi” tai ”taxi”. Vapaan taksin tunnistaa siitä, että kuvussa on valo. Jos taksissa ei ole taksikupua, kannattaa varmistaa, että taksi on asiallinen ja luotettava.

Nimet, yhteystiedot ja luvat esillä

Taksissa on oltava asiakkaan nähtävillä kuljettajan nimi, taksiliikenneluvan haltijan nimi sekä yhteystiedot. Näiden puuttuminen voi merkitä, ettei taksissa ole kaikki kohdallaan.

Mittari näkyvillä tai kiinteä hinta

Taksissa on oltava taksamittari tai jokin muu vastaava laite, ellei taksinkuljettaja aja pelkästään kiinteähintaisia kyytejä. Taksamittari sisältää tiedot muun muassa matkan pituudesta, kestosta, hinnasta sekä ajankohdasta. Jos autossa ei ole taksamittaria, kannattaa suosiolla astua jonkin toisen taksin kyytiin tai tilata auto kätevästi esimerkiksi 02 Taksin sovelluksesta.

Siisti, puhdas ja asiallinen auto sekä kuljettaja

Taksin ulkonäkö on paljon puhuva, ja taksit ovat useimmiten puhtaita ja siistejä sekä ulkoa että sisältä. Jos taksi on huomattavan likainen tai huonokuntoisen näköinen, voivat asiakkaan epäilykset herätä.

Jos kuljettaja käyttäytyy oudosti eikä esimerkiksi suostu antamaan selkeitä tietoja hinnoittelusta tai matkan reitistä, kannattaa tuollaista autoa välttää. Lisäksi jos kuljettaja yrittää pyytää epärealistisen suurta hintaa matkasta, on hälytyskellojen syytä soida. Tämän vuoksi matkan hinta kannattaakin selvittää etukäteen ennen autoon astumista. Tämän voi tehdä kätevästi esimerkiksi 02 Taksin sovelluksessa.

Taksin tunnistaa tarroista

Luotettavassa taksissa on usein taksiyhtiön tarra tai esimerkiksi 02 Taksin tarrat. Tarrat kertovat paljon, sillä esimerkiksi huijaritakseissa saattaa olla harhaanjohtavia tarroja. Tarrat saattavat muistuttaa jonkin tunnetun ja luotettavan taksiyhtiön tarroja tarkoituksenaan saada asiakas uskomaan, että kyseessä on asiallinen taksi. Toisaalta taksissa ei välttämättä aina ole ollenkaan tarroja; esimerkiksi premium-autoissa ei välttämättä ole yhtään tarraa.

Hinnasto asiakkaan nähtävillä

Lain mukaan hinnoittelun perusteiden tulee olla taksissa näkyvillä. Yleensä hinnasto onkin tarrana taksissa vähintään yhdessä paikassa. Hinnaston puuttuminen kielii sääntöjen rikkomisesta, joten tuolloin auton kyytiin ei kannata astua.

Voiko tolpalta tai lennosta saada luotettavan taksin?

Tolpasta tai lennosta on hyvin mahdollista saada luotettava taksi. Tätä ei kuitenkaan kukaan pysty vedenpitävästi lupaamaan, sillä huijaritakseja on valitettavasti olemassa huolimatta siitä, että viranomaiset yrittävät työskennellä ongelman poistamiseksi. Jos haluaa varmistua siitä, että ei erehdy astumaan huijaritaksin penkille, kannattaa taksi tilata suosiolla luotettavalta taholta. Esimerkiksi 02 Taksi on luotettava ja turvallinen tilauskanava, sillä teemme yhteistyötä ainoastaan suomalaisten, luotettavien ja turvallisten taksiyhtiöiden kanssa. Tämän vuoksi voimme ympäri maan mennä takuuseen siitä, että taksimme ovat luotettavia, rehellisiä ja turvallisia.

Pin It on Pinterest