22.2.2024

Suomalaiset suosivat taksitilauksissa yhä enemmän kiinteähintaisia kyytejä

02 Taksin kautta tilatuista kyydeistä 55 % oli kiinteähintaisia vuonna 2023, ja kiinteähintaisten kyytien suosio suomalaisten keskuudessa kasvaa jatkuvasti. Suosiota selittää yhtäältä mahdollisuus säästää taksin hinnassa ja toisaalta halu välttyä ikäviltä yllätyksiltä hintojen suhteen. Kasvava trendi heijastelee mahdollisesti muutosta tulevaisuuden hintakäytännöissä.
metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Kaupunkilaiset kulkevat yhä enemmän kiinteillä hinnoilla – onko tulevaisuudessa luvassa muutos käytäntöihin?

Yli puolet 02 Taksin kautta vuonna 2023 tilatuista taksikyydeistä oli kiinteähintaisia. Suurissa kaupungeissa luku oli 62 %, sillä etenkin kaupungeissa on yhä enemmän herätty kiinteiden hintojen hyötyihin. ”Kiinteähintaisten kyytien suosio kaupungeissa selittyy osin ruuhka-ajoilla, joita taas ei pienemmillä paikkakunnilla ole. Ruuhka-aikana kiinteähintaisen kyydin valitseminen voi tulla edullisemmaksi, sillä kyydin hintaan vaikuttaa myös matka-aika, joka on ruuhkaisina hetkinä luonnollisesti pidempi”, sanoo 02 Taksin Business Lead Sami Kultala.

Turussa ja Espoossa kiinteähintaisia kyytejä tilataan ylivoimaisesti eniten suhteessa kokonaistilausmäärään; vuonna 2023 jo 71 % turkulaisten ja espoolaisten 02 Taksin kautta tilaamista kyydeistä oli kiinteähintaisia. Suurista kaupungeista Jyväskylässä kiinteähintaisten kyytien osuus oli pienin, 51 %.

Tulevaisuudessa tullaan näkemään, heijastaako kasvava suosio muutosta taksialalla, ja syrjäyttävätkö kiinteähintaiset kyydit mittarihinnat lähes kokonaan.

Kiinteähintaiset kyydit kiinnostavat kaikkialla Suomessa – taustalla halu välttyä ikäviltä yllätyksiltä?

Koska kiinteähintaisten kyytien suosio myös muualla kuin suurissa kaupungeissa on noin 50 % luokkaa, ei suosiota voida selittää ainoastaan ruuhka-ajoilla. ”Kiinteähintaisessa kyydissä on se etu, että asiakas tietää hinnan jo ennen kuin astuu taksiin. Lisäksi kiinteiden hintojen vertailu on helppoa, ja moni valitseekin taksin usein hintalapun mukaan. Taksien vertailu hinnan perusteella mahdollistaa paikkakunnasta riippuen parhaimmillaan jopa 44 % säästön”, Kultala sanoo.

Kultala nostaa esille myös taksialaan kohdistuneen kielteisen huomion. Etenkin mediassa on noussut esiin tapauksia, joissa asiakas on joutunut kohtaamaan ikävän yllätyksen, kun matkan hinta onkin ollut tavallista korkeampi. ”Ikävät tapaukset saavat luonnollisesti yleensä paljon huomiota osakseen, mutta onneksi valtaosa suomalaisista takseista on kuitenkin luotettavia ja turvallisia. Kiinteiden hintojen suosio liittyykin oleellisesti haluun pelata varman päälle – taksi kannattaa ehdottomasti tilata luotettavasta paikasta, joka tarjoaa läpinäkyvän hinnoittelun ja hinnan, joka ei sisällä yllätyksiä.”

Kiinteähintaisten kyytien osuus kasvoi – taloudellisuus ja turvallisuus keskiössä

Kiinteähintaisten kyytien osuus on nousussa koko maassa. Keskimääräisesti kiinteähintaisten kyytien osuus kaikista tilatuista kyydeistä oli suurissa kaupungeissa 6 % korkeampi vuonna 2023 kuin vuonna 2022. Koko maassa kasvu oli noin 2 %. Kultalan mukaan tälle on useita syitä. ”Se kertoo osaltaan kuluttajien halusta olla tarkkana rahan suhteen ja toisaalta myös esimerkiksi halusta matkustaa huolettomasti. Kiinteähintaisen taksin kyydissä ei tarvitse seurata mittaria tai arvailla kyydin hintaa etukäteen. Mittarihintoja on kuitenkin turha pelätä – niin kauan, kun vain tilaa taksin turvallisesta ja luotettavasta paikasta.”

Turku, Helsinki ja Tampere suosivat eniten kiinteää hintaa

Vaikka määrällisesti kiinteähintaisia kyytejä tilataan vähiten Jyväskylässä, on siellä niiden suosio noussut eniten. Jyväskylässä vuonna 2023 kiinteähintaisia kyytejä tilattiin 10 % enemmän kuin vuonna 2022. Suosio on nähtävissä myös muissa isoissa kaupungeissa; Lahdessa, Kuopiossa ja Espoossa kiinteähintaisten kyytien osuudet kasvoivat noin 9 % ja Oulussa noin 8 %.

Kiinteähintaisten kyytien osuus kokonaistilausmäärästä kaupunkikohtaisesti vuonna 2023

Turku 71 %
Espoo 71 %
Vantaa 69 %
Lahti 66 %
Helsinki 64 %
Oulu 64 %
Tampere 60 %
Rovaniemi 60 %
Kuopio 59 %
Pori 56 %
Lappeenranta 56 %
Jyväskylä 51 %

Pin It on Pinterest