3.9.2021

Taksiyrittäjä Marko Vanhalan mielestä yrittäjyydestä parasta on vapaus

Yrittäjä Marko Vanhala päätyi taksiyrittäjäksi isänsä jalanjäljissä.

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Marko Vanhala ajoi ensimmäisen ajonsa taksinkuljettajana vuonna 2006. Hän päätyi seuraamaan isänsä jalanjälkiä, sillä isä on ollut myös taksinkuljettaja. Taksiyrittäjänä Vanhala aloitti vuonna 2017, kun silloisen taksilupakäytännön perusteella tuli hänen vuoronsa saada taksilupa.

”Korona-aika on ollut taksiyrittäjälle haastavaa aikaa, mutta liikevaihtoni on kuitenkin noussut. Ensimmäiset kuukaudet olivat pahimmat, kun oli täyssulku. Sen jälkeen on ollut yllättävän hyvin ajoa. Tämän vuoden kesä oli hyvä, kun ravintolat olivat pääsääntöisesti normaalisti auki. Yövuorotkin olivat paljon vilkkaamia kuin aiemmin. Nyt taas, kun ravintolat menee kiinni klo 22 aikaan, niin yöllä ei ole paljonkaan ajoa” Vanhala kertoo.

Vanhalalla on kaksi autoa, joita ajaa hänen lisäkseen kuusi työntekijää. Toinen on tavallinen henkilöauto ja toinen Inva-taksi. Autot ovat käytännössä koko ajan ajossa. Vanhala ajaa itsekin kaikenlaisia vuoroja, mutta yövuorot hän kokee kaikista stressaavimpina sen vuoksi, että silloin on vaikea nähdä lapsia, kun on yöt töissä ja nukkuu päivät.

Vanhalan mielestä yrittäjänä olemisessa parasta on vapaus: ”Voin itse määritellä, milloin olen töissä. Voin myös päättää, otanko kyytejä taksinvälityksen kautta, onko minulla omia koulukyytejä, vai haenko asiakkaita tolpalta.”

02 Taksin kumppanuuspäällikkö Jaana Rantamäki vieraili Kymenlaakson Taksin luona elokuussa. Rantamäki palkitsi yhdessä Kymenlaakson Taksin kanssa Marko Vanhalan siitä, että hän on saanut 02 Taksi -sovelluksessa useita Loistava kuljettaja -merkintöjä. ”On hienoa nähdä, että laadukas asiakaspalvelu ja luotettavuus on tärkeitä asioita sekä 02 Taksille että Kymenlaakson Taksille. Kymenlaakson Taksin kuljettajakoulutus on viikon mittainen ja yhtiölle on tärkeää, että asiakkaalle löytyy kyyti joka tilanteessa”, Rantamäki kiittelee.

Vanhala uskoo asiakkaiden arvostavan sitä, että hän tekee töitä omana persoonanaan, eikä esitä mitään muuta: ”Olen ystävällinen asiakkaille, avaan ovet ja toimin niin kuin taksinkuljettajan kuuluukin toimia.”

Parhaiten Vanhalalle itselleen on jäänyt mieleen vakiasiakkaat, joiden kanssa hän on ajellut vuosia: ”Entisiä koulukyytiläisiä tulee edelleen kaupassa moikkaamaan, vaikka siitä on useita vuosia, kun koulukyydit ovat oppilaiden osalta loppuneet.”

Vanhalalle tulee paljon tilauksia 02 Taksi -sovelluksen kautta. Hän vinkkaa, että sovelluksella tilatessa kannattaa aina tarkistaa osoite, mihin taksi on tilattu. ”Paikannus ei aina välttämättä osu ihan oikeaan, joten on hyvä tarkistaa osoite, niin kuljettaja ei aja naapuripihaan.”

Lopuksi Vanhala haluaa muistuttaa kaikkia yrittäjiä vapaa-ajan tärkeydestä: ”Yrittäjänkin kannattaa muistaa pitää lomaa ja vapaata! Olin itsekin juuri kaksi kuukautta hoitovapaalla kesällä ja pääsin olemaan lasteni kanssa.”

Pin It on Pinterest

Share This