5.7.2022

Erikoistaksit Suomessa - oletko kuullut näistä?

Onko taksi sinulle vain tavallinen auto, jonka tunnistaa katolla olevasta kuvusta? Suurin osa maamme taksikannasta on melko tavallisia henkilöautoja, mutta mukaan mahtuu myös erikoisempia pirssejä. Erikoistaksit ovat vetonauloja, joilla varmasti saa vangittua ihmisten huomion ja vallattua markkina-alaa.  

Tiesitkö, että Suomessa taksit kulkevat maalla, merellä ja ilmassa? 

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Mene laulaen ja viheltäen karaoketaksilla

Rytmimusiikin ystäville muotoutui aivan oma tapansa liikkua, kun Suomen taksikentälle hurauttivat karaoketaksit. Suomalaiseen juhlakansaan vetoavat karaoketaksit ovat hittituote, joille on aina tilausta.  

Nuo pyörillä liikkuvat karaokeravintolat minikoossa ovat kaikkea, mitä juhlista pitävä ihminen voi kyydiltään toivoa. Karaoketakseja on tilattavissa ainakin suurimmissa kaupungeissa, kuten Turussa, Helsingissä ja Tampereella. 

Vesille venetaksilla 

Halkooko vesistö kulkureittiäsi? Ei syytä huoleen, sillä voit tilata paikalle venetaksin! Etenkin saaristossa venetakseille on kysyntää ja parhaan sesongin – eli kesän – aikana ei ole lainkaan tavatonta, että taksivene päästelee ohitse mainingeilla. 

Ekologinen riksataksikyyti  

Ei tarvitse lähteä itämaille päästäkseen riksataksin kyytiin! Riksatakseja tuskin tapaa vielä taajamien ulkopuolella tai haja-asutusalueilla, mutta kaupungeissa niihin voi hyvinkin törmätä kesällä. Esimerkiksi sähköpyöriä käyttävä Biketaxi-yritys harjoittaa toimintaansa nykyisin jo 14 eri kaupungissa. 

Tsekkaa Hyvinkään Checker-taksi 

Checker-takseja ei liikaa Suomen liikenteessä ole, sillä tuon yhdysvaltalaisen automerkin valmistus lopetettiin jo viime vuosituhannen puolella. Tätä nykyä Suomessa liikennöi vain yksi alkuperäinen Checker-taksi. 

Hyvinkäällä toimiva Dolmus Oy -niminen yritys käyttää taksia etenkin kesäisin ja siihen mahtuukin mukavasti seitsemän matkustajaa auton klaffipenkkien ansiosta. Vuoden -78 Checker Marathon on ikäisekseen autoksi todella hyvässä kunnossa ja auton stereoissa soi usein rokki. Tästä kyydistä ei siis tyyliä uuvu! 

Kun autotie ei riitä… 

…kannattaa ottaa yhteys helikopteritaksiin. Tällä kyydillä ei ole helpointa hoitaa kaikkein arkisimpia ajoja, mutta toisinaan tulee vastaan tilanteita, joissa helikopteritaksi jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Saaristossa ja Lapissa helikopteritaksi voi hyvinkin tulla tarpeeseen sijainneissa, joihin ei maantieteellisten muotojen vuoksi autolla pääse.  

Lapissa esimerkiksi metsästys- ja kalastusmatkojen taittaminen helikopterilla ei ole ollenkaan tavatonta. Käsivarren erämaa on paikoitellen vaikeakulkuista ja jalankin liikkuminen siellä on haastavaa – puhumattakaan kalastus- ja muiden tarvikkeiden kantamisesta samalla.  

Kalastusporukalla helikopterikyydin maksaminen muutaman kaverin kesken ei ole kovin iso lovi eräilyn pariin halajavan henkilön lompakkoon, jos tällä tavalla saa mukavoitettua matkan tekoa huomattavasti. 

Erikoisia takseja on Suomessa yllättävän paljon, kun asiaa alkaa miettimään. Maamme on maantieteellisesti suhteellisen suuri ja tänne mahtuu monenmoista liikennöintivälinettä. Tavallisin taksi on kylläkin yhä neljällä pyörällä ja maata pitkin liikkuva auto, mutta me 02 Taksissa tunnemme harvinaisempienkin taksien salat ja paikat, mistä ne löytää.  

 

Lähteet

Checker-taxi Hyvinkää – tilaa klassikkotaksikyyti | Dolmus Oy 

Etusivu – Biketaxi 

Pin It on Pinterest