29.3.2022

Lapin laskettelukeskukset

Lappi – tuo laskettelijoiden ja lautailijoiden mekka! Lue 02 Taksin vinkit Lapin rinnelomalle.

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Pohjoinen on vaarojensa, tunturiensa ja runsaslumisuutensa johdosta rinteessä viihtyvien matkalaisten kestosuosikki. 02 Taksin avulla pääset suhaamaan rinteestä toiseen – tai vaikka rinteen huipulta alas, jos korkeus on liian huima tai olo liian raukea rinnebaaripysähdyksen jälkeen. Seuraavaksi esittelemme Lapin suurimmat laskettelukeskukset, jotka kannattaa korvamerkitä tulevaisuuden reissuja varten.

Pyhä ja Luosto

Pyhätunturi on yksi Suomen korkeimmista kohdista ja Pelkosenniemen ja Kemijärven korkein tunturi. Sen tunturijono jatkuu Sodankylässä sijaitsevalle Luostolle saakka. Molemmat kuuluvat Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Pyhätunturi on vain muutaman kymmenen metriä Luostoa korkeampi kohoten 538 metrin korkeuteen, joten kumpikin tarjoaa hyvät mahdollisuudet mäenlaskuun niin laudalla kuin suksilla.

Pyhä ja Luosto ovat monipuolisia laskettelu- ja hiihtokeskuksia. Murtomaalatua riittää niin paljon kuin jaksaa lykkiä ja laskettelun puolella etenkin Pyhän vapaalaskumahdollisuudet ovat mittavat. Rinteitä Pyhällä on 14 kappaletta ja pisin rinne on yhteensä 1800 metriä. Jos laskettelutaidot ovat päässeet hieman ruostumaan, ja viime kerralla suksivuokra maksettiin vielä markoilla, ei tämäkään ole este. Pyhällä ja Luostolla on kummassakin alkeisrinne niille, jotka vasta kihlautuvat laskemisen saloihin tai verestävät vanhoja muistoja.

Niin Pyhällä kuin Luostolla on tekemistä myös rinteiden ulkopuolella. Valjakkoajelut, talvipyöräily, jääkiipeily sekä ratsastus- ja rekiretket ovat esimerkkejä aktiviteeteista, joita lomailijoille on tarjolla. Lisäksi lumikenkäily tai vierailu Lampivaaran ametistikaivoksessa ovat hienoja elämyksiä, joita eivät etelämmässä asujat pääse usein kokemaan.

Levi

Levi on mainio laskettelukeskus ja siellä järjestetään paljon muutakin aktiviteettia kuin vain Alppihiihdon maailmancupin osakilpailuja. Kuten muissakin Lapin hiihtokohteissa, Levilläkin pääsee halutessaan husky- tai poroajelulle tai vaikka ratsastusretkelle. Sähkömaastopyöräily tunturissa on ehdottoman suositeltavaa, jos sellaiseen on vähääkään kiinnostusta, minkä ohella voi Levillä lähteä vaikka revontuliretkelle tai metsästämään vauhdin huumaa jääcartingissa tai moottorikelkkailussa.

Laskettelijoille rinteitä Levillä on yhteensä 43 kappaletta. Niin aloittelijat kuin hurjapäisemmät laskijat on huomioitu, joten jokaiselle löytyy omiin tarpeisiin istuva mäki. Levin huippu on karvan verran yli 530 metriä, joten rinteen laelle kannattaa ehdottomasti mennä joko hissillä, sähkömaastopyörällä, lumikengillä tai vaikka talsien. Etenkin aamuaurinko rinteen päältä on häikäisevä näky ja heräämisen arvoinen elämys.

Levi on täynnä tekemistä ja etenkin nuoremman skimbaajaväen suosiossa. Se on tunnettu myös menevästä yöelämästään ja after ski -menoistaan. Leville lähtijän ei kannatakaan jäädä rinnepäivän jälkeen mökkiin, vaan suunnata mononsa illaksi Hulluun Poroon, jonne saapuu sankoin joukoin lomailijoita illanviettoon.

Salla

Sallatunturi on tarunhohtoinen hiihdon mekka, josta on löytynyt maailman vanhin suksikin. Tämän kulttuurihistoriallisen detaljin lisäksi Sallaan on syytä sivakoida, jos on luonteeltaan talvi-ihminen, sillä etenkin laskettelumielessä rinnekattaus on laaja lähtien kisatason rinteistä puuterimäkiin sekä aloittelijoiden rinteisiin. Salla on lomakohteena rauhallinen ja täynnä erämaan seesteistä henkeä ja soveltuu erinomaisesti niille, jotka haluavat lomamatkallaan ennen kaikkea nauttia rauhasta ja luonnosta.

Sallassa riittää hoidettuja rinteitä ja valaistuja latuja laskettavaksi, minkä ohella enemmän haastetta haluavat voivat siirtyä suksineen metsälaskualueelle. Lisäksi halukkaat voivat käydä nopeuslaskupisteellä mittaamassa ilmaiseksi oman laskunopeutensa ja saada mustaa valkoisella siitä, kuinka kovaa mäkeä alas pystyy viilettämään.

Sallaan saapujan kannattaa miettiä rinteiden ulkopuolisista aktiviteeteista ainakin rentouttaviin hoitoihin osallistumista sekä kylpylän poreissa kastautumista. Tämän lisäksi paikalla on myös poroja, joihin tutustuessa aika lentää kuin siivillä. Jos tahtoo hieman hurjempaa menoa, voi osallistua rinteissä järjestettäviin pujottelukilpailuihin, joissa takuulla saa adrenaliinin virtaamaan.

Ylläs

Yllästunturi kohoaa kunnioitettavaan 720 metrin korkeuteen taaten siten loistavat olosuhteet laskijoille yhteensä 63 rinteellään. Jopa lähes puolet rinteistä on kilometrin mittaisia ja pisimmät ovat kahdesta kolmeen kilometriin. Rinnekilometrejä on yhteensä 53, joten tylsistymään ei näissä mäissä pääse.

Ylläs ei ole turhaan Suomen suurin hiihtokeskus, jossa riittää kaiken tasoisille laskijoille baanaa. Etenkin hurjapäille on tarjolla harvinaista herkkua, sillä Ylläksellä sijaitsee maailmancup-rinne, joka on ainoa Suomessa sijaitseva Kansainvälisen hiihtoliiton hyväksymä syöksylaskurinne. Siihen rinteeseen ei ole arkajaloilla asiaa, sillä jyrkkyys on aivan omaa luokkaansa ja vauhti luonnollisesti sen veroinen. Kaikeksi onneksi Ylläksellä on rauhallisempaa menoa arvostaville laskijoille loivempiakin mäkiä.

Hiihtomahdollisuudet eivät kalpene Ylläksen rinteiden rinnalla, sillä esimerkillisessä kunnossa oleva latuverkosto on huipputasoa. Vaihtelevat maastot tarjoavat kattavan valikoiman hiihtäjille, joten halutessaan voi suunnata suksineen suolle, tunturiin, järven jäälle tai erämaametsiin. Välillä kannattaa kuitenkin myös pysähtyä latukahviloissa paistattelemassa päivää ja nauttimassa hillomunkki jos toinenkin.

Saariselkä

Jos haluaa nähdä Suomen pisimmän pulkkamäen, kannattaa suunnata Saariselälle! Saariselkä sijaitsee 250 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen ollen siten Suomen pohjoisin ulkoilukeskus ja oikea talven ihmemaa. Puitteet ulkoilulle ovatkin omaa luokkaansa, sillä Saariselän välittömässä läheisyydessä sijaitsee UKK eli Urho Kekkosen kansallispuisto, joka on upeaa silmänkantamattomiin jatkuvaa erämaata. Patikka- ja maastopyöräilymahdollisuudet eivät tästä juuri parane.

Talvipyöräilyreitit, lumikenkäily sekä hiihtäminen ovat mitä parhainta ajanvietettä Saariselällä puhumattakaan sen laskettelurinteistä sekä husky- ja porosafareista. Rinteitä on saatavilla huimat 20 kappaletta, joten laskettavaa riittää. Erityisesti pulkkailijan mieleen Saariselkä ainakin on johtuen juuri edellä mainitusta erityisen pitkästä pulkkamäestä. Ei siis muuta kuin pikaluistot kelkan pohjaan ja mäenlaskuun Saariselälle!

02 Taksi tuntee pohjoisen laskettelukeskukset kuin omat penkkinsä, ja jokaisessa paikassa on oma erityislaatuinen meininkinsä sekä omat nähtävyytensä. Matkalle ei tarvitse pakaasien lisäksi mukaan muuta kuin aimo annoksen iloista reissumieltä ja tutun taksinumeron, joka toimii niin kotona kuin Lapissa!

Pin It on Pinterest