21.3.2022

Mitä tehdä Rovaniemellä?

Taidetta, musiikkia, kulttuuria, hemmotteluhetkiä, hiihtoa, retkiä, aktiviteetteja – näitä kaikkia on Rovaniemellä tarjota. Tämän vuoksi tuo Joulupukin virallisena kotikaupunkina kunnostautunut pohjoinen kulttuurikeskus on monen kansainvälisenkin turistin Suomen matkan kohteena. Tässä artikkelissa esittelemme 02 Taksin tärpit Rollon lomalle!

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Kesällä, talvella, syksyllä ja keväällä – Rollo on aina parhaimmillaan!

Ottaen huomioon Rovaniemen kiistattoman aseman Joulupukin kotikaupunkina voitaisiin äkkiseltään olettaa sen olevan ainoastaan talvi-ihmisille soveltuva paikka. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Lapin luonto luo outoa taikaansa kaikkina vuodenaikoina. Tämän lisäksi Rollossa on eloisa ja vilkas kulttuurielämä ja tekemistä riittää ympäri vuoden, vaikka ei olisikaan erityisemmin luontoihminen. Rovaniemi on siitä hyvä kohde, että siellä voi nauttia kaikista nykypäivän mukavuuksista, mutta samalla halutessaan painua karuun luontoon päiväkausiksi, yöpyä erämaakämpissä ja palata sitten takaisin sivilisaation pariin ja levähtää pari päivää huippuhotellissa.

Rovaniemen välittömässä läheisyydessä on niin perheystävällisiä kuin vaativampia luontopolkuja, jonne voi tehdä päiväretkiä. Lappilaisittain lyhyen ajomatkan (110 kilometrin) päässä sijaitsee myös Pyhä-Luoston kansallispuisto, jonne voi halutessaan tehdä pidemmänkin retken. Vaellus näillä leveyspiireillä on enemmän kuin suositeltavaa, sillä maisemat ovat upeita!

Talvitekemistä Rovaniemellä

Joulupukin Pajakylä on ehdoton vierailukohde turistille. Suurin sesonki on varmasti talvisaikaan, vaikka Pajakylä onkin auki vuoden jokaisena päivänä. Samaten joulupukin voi kylässä tavata kesät talvet.

Pajakylässä pääsee tapaamaan joulupukin poroja tai tekemään lahjatavaraostoksia. Kylän maantieteellinen sijainti on suoraan Napapiirillä, joten sen yli pääsee harppaamaan yhdellä askelella. Porojen katselun jälkeen voi mennä moikkaamaan vielä huskyja, joiden kanssa on mahdollista päästä myös rekiajelulle. Niiden kyydissä vauhtia piisaa!

Rovaniemi on muiden aktiviteettien ohella erinomainen kohde revontulibongareille. Etenkin sydäntalvella revontulia voi näkyä tiuhaankin, joten moni osallistuu mielellään ohjatulle revontuliretkelle.

Rinteeseen, sivakoimaan tai pyöräilemään

Rovaniemellä sijaitsee Ounasvaaran laskettelukeskus, joka soveltuu aloitteleville mäkikotkille sekä jo itseään konkareiksi tituleeraaville laskijoille ja lautailijoille.

Jos on kiinnostunut toisenlaisesta suksimisesta, latuja on luvassa yllinkyllin. Murtsikointi ja luisteluhiihto onnistuvat siis myös, jos rinteet eivät tunnu omimmilta paikoilta.

Trendikkääksi turistien talvilajiksi on noussut sähköpyöräily talvisaikaan tunturissa. Rovaniemellä kannattaakin vuokrata e-fatbike ja painella tunturiin katselemaan maisemia. Sähköavusteisen pyörän satulassa on suhteellisen vaivatonta polkea kuinka korkealle tahansa. Ei siis muuta kuin fillari alle ja Ounasvaaran rinteisiin!

Tekemistä talvikauden ulkopuolelle

Yötön yö mahdollistaa erilaiset aktiviteetit vaikka läpi vuorokauden, jos sattuu liikuskelemaan keskellä suvea Rollon talousalueella. Tästä syystä kannattaakin heittää rinkka selkään ja suunnata luonnon helmaan tai mennä jokiveneretkelle Kemijokeen tai Ounasjokeen.

Rovaniemellä on myös tiedekeskus Pilke sekä tiedekeskus Arktikum, joihin kannattaa tutustua. Pilke on Metsähallituksen omistama ja keskittynyt metsään, minkä ohella Arktikum on keskittynyt arktiseen luontoon, kulttuuriin ja historiaan. Molemmat tiedekeskukset tuovat mukavaa vastapainoa ulkoilma-aktiviteeteille.

Ounasvaaraan kannattaa suunnata kesälläkin, joko jo edellä mainituilla sähköpyörillä tai sitten apostolinkyydillä. Maisemat ovat silmiä hivelevät millä liikennöintivälineellä tahansa ja luontopoluilla patikointi parasta vapaa-ajan vietettä. Tämän ohella aapasuot Napapiirin retkeilyalueella sekä henkeäsalpaavan upea vesiputous Auttikönkäällä kutsuvat kävijöitä luokseen.

Rovaniemi on monipuolinen matkakohde ja paras tapa tutustua siihen on paikan päällä. Kulkuyhteydet tuohon arktiseen pääkaupunkiin ovat hyvät, sillä valtion rautatiet ja valtatiet kulkevat perille saakka ja majoituspaikkoja on runsaasti. Riippuen omista mieltymyksistään kannattaa sen suurempia miettimättä valita vuodenaika, jolloin Rolloon haluaa lähteä ja alkaa järjestää kalenterista tilaa Lapin lomalle. Paikan päällä liikkuminen kannattaa jättää 02 Taksin huoleksi, sillä me välitämme Rovaniemellä kyytejä jouhevasti vuodenajasta huolimatta.

Lähteet: Kotiliesi ja Rantapallo

Pin It on Pinterest