7.2.2022

Talven erikoiset matkakohteet 

Kaipaatko vaihtelua tavanomaisiin talvilomakohteisiin? Lue 02 Taksin vinkit hieman erilaisiin ja erikoisiin matkakohteisiin.

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Kyllästyttääkö Pohjolan kylmä talvi? Eikö pimeys innosta? Haluatko hieman vaihtelua talvilomakohteisiin? Vaikka Suomen sää ei aina ole paras mahdollinen, on välillä mukavaa keksiä jotain arjesta poikkeavaa tekemistä ja lähteä reissuun. Talvi tarjoaa lomanviettäjille ihastuttavat ja ainutlaatuiset puitteet kotimaan matkailuun ja perille pääsyn säässä kuin säässä varmistaa 02 Taksi.  

Uinu lumella ja jäällä 

Saarijärven Kakslauttanen on kansainvälisestikin tunnettu matkailualan yritys, eikä vähiten siksi, että se tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden majoittua iglussa. Valittavana on lasi-igluja, kelo-igluja tai lumi-igluja. Lumi-iglussa ainakaan tuskin tulee kovin hikiset tunnelmat, sillä lämpötila siellä on aina -3 — -6 pakkasastetta. Aivan soitellen ei tarvitse kuitenkaan lähteä sotaan, sillä lumi-iglussakaan ei onneksi joudu palelemaan. Majoituksen hintaan sisältyy kaikki asianmukaiset varusteet, kuten untuvamakuupussi, joka takaa, että nukkuessa jäädään kuitenkin plussan puolelle.  

Lasi-iglut ovat omiaan revontulia bongaaville lomalaisille, sillä kuten nimestä voi päätellä, ne on rakennettu lasista, jolloin mikään ei ole esteenä upeiden revontulien katselulle vaikkapa suoraan vuoteesta. Kelo-iglut sitä vastoin on rakennettu sekä kelopuusta että lasista. Niiden yhteydessä on lasinen makuuhuone sekä sauna, joten jos haluaa ihailla revontulia saunan jälkeen, on kelo-iglu oikea valinta.   

Luonnon kauneuden lisäksi Kakslauttasella pääsee katselemaan henkeäsalpaavaa nykytaidetta Kakslauttanen Art Galleryyn. Taidegalleriassa kantavia teemoja ovat saamelaisuus ja lappilaisuus. Gallerian taidetta pidetään yleisesti korkeatasoisena, joten se on ehdottomasti käynnin arvoinen paikka.  

Jäiselle teemalle antaa jatkoa Sirkan Levillä sijaitseva jäähotelli, joka on kirjaimellisesti tehty jäästä. Lämpöä huoneissa on 25 pakkasastetta, joten mikään lämpimän ystävän majoituskohde tämä ei ole. Jäähotellin huoneet miellyttävät myös esteettistä silmää, sillä huoneiden koristelut ovat käsin tehtyjä lappilaisia kaiverruksia ja näkemisen arvoisia jo itse tämän perinnetaiteen vuoksi. Lisäksi hintaan sisältyy aamiainen avotulen äärellä, kierros jäähotellissa ja jäägalleriassa sekä diplomi jäähotellissa yöpymisestä. Jo yksin diplomi on riittävä syy matkustaa Napapiirille, sillä kukapa ei tahtoisi tällaista sertifikaattia itselleen lunastaa!  

Hiihtovaellukselle tunturiin 

Talvi tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia myös retkeilijöille. Eksotiikkaa ainakin etelän kaupunkilaisille tarjoaa hiihtovaellus, jonka aikana voi päästä kokemaan myös talvitelttailun ja yöpymisen erämaakämpissä. Sanomattakin on selvää, että tämän kaltaiseen matkapakettiin ei sisälly sähköä tai juoksevaa vettä, mutta elämyksiä niidenkin edestä.   

Hiihtovaeltamiseen on Suomen talvessa laajat mahdollisuudet. Tämä laji kysyy kuitenkin matkailijalta muutakin kuin rahaa, kuten esimerkiksi oikeanlaista asennetta, taitoa sekä kunnolliset varusteet. Siinä missä kesällä voi nukkua vaikka taivasalla, täytyy talvella ottaa huomioon monia seikkoja, jotta majoittuminen olisi mukavaa ja turvallista.   

Vaikka yleensä aloittelijan ei kannata suunnata suksineen suoraan tunturiin, on lajia vähemmän tuntevien mahdollista osallistua maksullisille hiihtovaelluksille. Näitä vaelluksia vetävät kokeneet ja koulutetut eräoppaat, jotka takaavat retken turvallisuuden. Toki retkeilijän täytyy itsekin huolehtia esimerkiksi varusteistaan sekä turvallisuusohjeiden noudattamisesta.   

Elämyksenä talvinen hiihtovaellus on kuitenkin jotain, mikä jokaisen kannattaa kokea. Revontulet, koskematon erämaaluonto ja tähtitaivas ovat asioita, joita varmasti lähes jokainen suomalainen osaa arvostaa. Lopuksi vielä yöpyminen teltassa tai hirsien vetäminen erämaakämpässä kruunaavat kokemuksen.  

Talvinen saaristo 

Vaikka saaristo on matkakohteena perinteisesti kesäsesonkilaisten heiniä, on Utö talvikohteena erikoisuudestaan huolimatta huomioimisen arvoinen. Koska saarella on asutusta vuoden ympäri, pääsee sinne kätevästi maksuttomalla yhteysaluksella milloin vain. Utö on Suomen eteläisin asuttu saari, joten siellä sijaitsevat maamme eteläisin majakka, kauppa, ravintola, hotelli ja hautausmaa.  

Utön luonto on saaristolle tunnusomaisen karua ja kaunista. Talvella miljöö on riisuttu ja paljas, mikä luo paikalle tietynlaista ajattomuuden tuntua. Aktiivilomailijan kohde Utö ei ole, mutta jos on kiinnostunut luonnosta, rauhoittumisesta ja historiasta, on saari oiva valinta talvilomalle. Saarella on paljon erilaisia muistomerkkejä sekä historian jälkiä, kuten esimerkiksi mystisiä portaita, saaren majakka sekä luonnonnähtävyydet, kuten hylkeet. Utölle kannattaakin varata mukaan hyvät kengät ja kiikarit.  

Huolimatta majoituskohteesta 02 Taksilta saat kyydin perille saakka – tai ainakin lauttarantaan asti. 02 Taksi onkin paras kumppanisi talvella niin lomassa kuin arjessa, sillä tunnemme reitit mitä erikoisimpiin paikkoihin. Kun asioit meidän kansamme, taksin takapenkillä olet jo lomalla!

Lähteet: Retkipaikka ja Rantapallo

Pin It on Pinterest