Laskettelukeskus tähtäimessä - mihin suunnata, jos Lappia ei lasketa?
Aina ei tarvitse suunnata Lappiin mikäli mieli tekee rinteeseen, sillä mahtavia rinteitä löytyy myös muualta. Lue 02 Taksin vinkit!

Halajaako mielesi rinteeseen? Poltteleeko lumilauta kellarissa? Onko Lappiin liian pitkä matka? Ei huolen päivää, sillä Suomen eteläisin hiihto- ja laskettelukeskus sijaitsee (mittauskohdasta riippuen) yli tuhannen kilometrin päässä Lapista! Ei siis muuta kuin voiteet pohjaan ja 02 Taksin kyytiin – me viemme sinut rinteeseen!
Rinteet pääkaupunkiseudulla
Etelä-Suomessa ylivoimaisesti eniten hiihtokeskuksia sijaitsee Uudellamaalla, jossa pääsee laskettelemaan muun muassa Klaukkalassa, Raaseporissa, Kirkkonummella, Sipoossa, Hyvinkäällä, Espoossa, Kauniaisissa ja Porvoossa. Näitä kaikkia yhdistää yksi seikka: hyvät kulkuyhteydet. Näistä laskettelukeskuksista Kauniaisten Granibacken sijaitsee eniten ytimessä: se on ainoa hiihtokeskus kehä III:n sisäpuolella. Laskettelun kannalta Granibacken on profiloitunut enemmän aloittelevien mäkihirmujen paikaksi, vaikka toki kokeneempikin laskettelija saa rinteistä paljon irti. Lähellä sijaitsevat myös Kauniaisten kuntoportaat ja jäähalli, joten kuntoilumielessä aktiviteetteja on runsaasti tarjolla.
Muita Uudenmaan hiihtokeskuksia ovat esimerkiksi Espoon Solvalla Swinghing sekä Serena Ski, joista jälkimmäisessä rinnevalikoima on hieman laajempi – käytössä on kahdeksan eri rinnettä – ja jälkimmäisessä rinteitä on kolme kappaletta. Solvalla Swinghillissä on kuitenkin rinteiden lisäksi paljon muutakin tekemistä, sillä murtomaahiihtolatuja riittää 18 kilometrin verran ja maastopyörä- eli MTB-reittejä saman verran.
Etelän suurin laskettelukeskus
Etelä-Suomen isoimpia hiihtokeskuksia ovat Tahko, Himos ja Sappee, mutta suurin hiihtokeskuksista on Hollolassa sijaitseva Messilä, jonka pisin rinne on huimat 950 metriä pitkä. Etelän mittapuulla matkaa on siis runsaasti. Laskettelun ja lautailun ohella perinteisen hiihdon ystävät pääsevät myös nauttimaan talviurheilusta, sillä latuja on käytössä yhteensä 180 kilometriä, joista valaistuja reittejä on 70 kilometriä. Messilään voi tehdä päiväreissujen ohella pidemmänkin visiitin, sillä valittavana on aittamökkejä, hirsimökkejä ja hotellihuoneita, joihin kaikkiin voi sisällyttää aamiaisen. Laskettelupäivän jälkeen voi mennä vielä syömään kartanoravintolaan tai ravintola Bistroon, jossa on tarjolla monenmoista herkkua.
Keskeiset hiihtokeskukset Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa
Pälkäneen Sappeella on monipuolista aktiviteettia niin perheen pienimmille kuin varttuneemmallekin väelle. Lähellä Tamperetta sijaitsevassa laskettelukeskuksessa on mahdollista hiihdon ja laskettelun ohella touhuta paljon muutakin, sillä esimerkiksi Sappeen Ratsutila sijaitsee hiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä. Siellä hepojen ystävät pääsevät ratsastuskouluun, taluttamaan poneja tai hevosvaellukselle. Lisäksi Sappeella on mahdollista järjestää lumikenkäretkiä sekä Sappeen omia talviolympialaisia ja tehtävärasteja. Myös moottorikelkka- ja mönkijäsafarit viihdyttävät vauhdinnälkäisiä ihmisiä.
Suomen neljänneksi suurin hiihtokeskus sijaitsee lähellä mualiman napaa Kuopiota, ja on yksi suurimmista talvilomakohteista. Tahkolla on yli 20 rinnettä, joten laskijoilla riittää valinnanvaraa. Tämän lisäksi Tahkolla voi vuokrata liukulumikenkiä, maastopyöräillä, kalastaa, luistella tai ajaa vaikkapa jääcartingia. Tekemistä on niin paljon, että kaikkea ei välttämättä yhden loman aikana edes ehdi näkemään ja kokemaan.
Majoituspalvelut ovat Tahkolla erinomaiset ja mökkivalikoima kattava. Tämän lisäksi ruokaravintoloita ja -paikkoja on laidasta laitaan. Halutessaan voi syödä perinteistä savolaista kalakukkoa tai valita ravintolan, jossa on tarjolla esimerkiksi jotain eurooppalaista herkkua. Tahkolla ei siis varmasti tule tylsää tai nälkä!
Himos sijaitsee Keski-Suomessa lähellä Jyväskylää. Rinteitä siellä on 26 kappaletta, mikä on melkoisen runsas määrä laskettelijoiden ja lautailijoiden tarpeisiin. Hiihtokeskuksena paikka on erinomainen, sillä maastohiihtäjille latua riittää sivakoitavaksi vaikka millä mitalla. Latujen kunnosta huolehditaan aktiivisesti, joten niin kauan kun lunta riittää, voivat maastohiihtäjät luottaa mainioon latukokemukseen.
Himoksen lähistöllä on myös uimahalli sekä mahdollisuus vuokrata sähkömaastopyöriä, joiden kanssa voi antautua seikkailemaan useammaksikin tunniksi. Tämän ohella Himoksella on muiden laskettelukeskusten tapaan mahdollista osallistua mönkijä- tai moottorikelkkasafarille tai mennä esimerkiksi retkiluistelemaan. Hyisiä avantoseikkailuja harrastaville on tarjolla endorfiinikokemuksia läheisessä järvessä. Avantoseikkailuissa niskaan heitetään kelluntapuku ja hypätään jäiseen veteen kellumaan, minkä jälkeen kannattaa mennä saunaan lämmittelemään!
02 Taksista kyydit rinteeseen
Etelässä on runsaasti muitakin hiihtokeskuksia, kuten esimerkiksi Turun Hirvensalo, Salon Meriteijo, Sastamalan Ellivuori, Valkeakosken Korkeakangas sekä Mikkelin Tornimäki. Listaa voisi jatkaa vielä pidempäänkin, mikä kertoo siitä, että Suomessa on yllättävän hyvät edellytykset lautailuun ja lasketteluun. Toki korkeuserot ovat Lapissa hieman mittavammat kuin esimerkiksi Pohjanmaan lakeuksilla, mutta tästä huolimatta myös pohjalaiset pääsevät kotiseudullaan rinteeseen esimerkiksi Simpsiössä, Parrassa tai Öjbergetillä. 02 Taksin puoleen kannattaakin kääntyä, jos ei tiedä, missä on lähin rinne: me näet tiedämme!