7.2.2023

Onko pulaa jutunaiheista? Nappaa tästä vinkit sujuvaan small talkiin!

”Noh, onkos ollut paljon ajoja?” ”Ootkos renki vai isäntä?” – nämä ovat kysymyksiä, joilta ei voi välttyä, jos sattuu olemaan ammatiltaan taksinkuljettaja. Tämänkaltaiset keskustelunaloitukset ovat tyypillisiä, mikä on täysin ymmärrettävää. Huolimatta syvälle iskostuneesta käsityksestä, että suomalaiset eivät harrasta small talkia, on totuus kuitenkin se, että ainakin taksia käyttävät suomalaiset rupattelevat mielellään kuljettajan kanssa.

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Vieraan ihmisen kanssa helpointa on keksiä puhuttavaa yhteisestä ympäristöstä. Tämä selittääkin sen, miksi nuo kaksi edellä mainittua kysymystä ovat niin yleisiä. Keskustelunaiheita on kuitenkin muitakin, minkä vuoksi keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä small talkiin, jos sattuu taksinpenkillä tilanteeseen, jossa ei keksi puheenaiheita!

Sää

Ehkä joidenkin mielestä tylsä, mutta ainakin varma aihe. Sää kiinnostaa ihmisiä aina, niin ihmeelliseltä kuin se tuntuukin. Taksinkuljettajalle sää on jatkuvasti työpäivässä läsnä, sillä ympäröivän ilman näkee pakostakin auton ikkunasta.

Keskustelua ei kuitenkaan tarvitse aloittaa toteamalla väkinäisesti ”On sitä ilmoja pidellyt”, vaan esimerkiksi kesäaikaan voi todeta jotain lämpimästä säästä, kuten ”On ollut kyllä taas todella kuumat ilmat, onneksi sulla on ilmastointi tässä autossa!”. Tuolloin keskustelua voi jatkaa eteenpäin vaikka mihin – voit esimerkiksi kertoa, että omassa autossasi ei ilmastointia ole, minkä vuoksi taksin kyydissä matkustaminen on mukavaa vaihtelua ikkunat auki ajamiseen.

Jos taas kesäsää ei olekaan erityisen lämmin, voi sitä vastoin todeta, että ilmat ovat niin viileät, että voisi melkein laittaa lämmityksen autosta päälle, vaikka kesä onkin. Tuolloin keskustelua voi jatkaa luonnikkaasti eteenpäin vaikka siihen, milloin muistaa viimeksi olleen näin viileä kesä.

Taksi

Kuten sanottu, on ympäristöstä helppo keksiä puhuttavaa. Miksei puhua siis taksista? Puheenaiheita voi kehitellä paljonkin, kuten esimerkiksi ”Tällanen Tesla on kyllä hieno, paljonko pääset ajamaan yhdellä latauskerralla?” tai ”Kyllä bensan hinta onkin noussut, tuleeko sen myötä kiinnitettyä entistä enemmän huomiota taloudelliseen ajotapaan?”. Taksinkuljettaja tarttuu varmasti näihin tärppeihin, ja mukava rupattelutuokio on taattu.

Taksinkuljettajat ovat usein kiinnostuneita autoista ylipäätään, joten se on varmasti hedelmällinen puheenaihe. Esimerkiksi erilaisista automerkeistä keskustelusta riittää rupateltavaa pitkäksi aikaa.

Ajankohtaiset uutiset tai tapahtumat

Paikallisista tapahtumista ja uutisista on aina hyvä vetää jutunjuurta. Onko kaupungissa musiikkifestivaalit tai tapahtuuko jotain muuta poikkeuksellista? Esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin tietyöt ovat monessa kaupungissa jatkuva ilmiö ja siten helppo puheenaihe: ”Milloinkohan ne mahtaa saada sen keskustan tietyön valmiiksi? Vaikuttaako se paljon sun työhön, että se tie on suljettu?”

Vaikka asiakasmääristä kysely saattaa mennä hieman onko ollut paljon ajoja -kategoriaan, voi taksinkuljettajalta esimerkiksi tiedustella, näkyivätkö viime viikonlopun musiikkifestivaalit kyydeissä merkittävänä piikkinä vai oliko viikonloppu ruuhkineen normaalia luokkaa. 

Kysy, niin sinulle vastataan!

On kiistaton tosiasia, että ihmiset kertovat kysyttäessä usein mielellään itsestään. Tämän vuoksi small talkin saa melko vaivattomasti aikaiseksi kysymällä keskustelukumppanilta jotain. Jutustelua harrastaessaan kannattaa kuitenkin välttää aiheita, jotka jakavat vahvasti mielipiteitä. Esimerkiksi uskonnosta ja politiikasta puhuminen kannattaa vieraan ihmisen kanssa jättää sikseen, ja keskittyä neutraaleihin aiheisiin, kuten esimerkiksi ananakseen pizzassa.

Pin It on Pinterest