2.2.2023

Taksit kirjallisuudessa – Nappaa tästä lukuvinkit!

Taksit taipuvat moneen, ja niistä on ammennettu jutun juurta myös kulttuurin saralla. Kirjalliseen muotoon tuotettuja teoksia takseista on olemassa niin suomeksi kuin englanniksikin. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan aiheeseen syvemmin ja huomaamaan, että taksi on toiminut muusana useammallekin kirjailijalle!

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Taksit kaunokirjallisen sanataiteen tiellä

Taksi Kurdistaniin on sarjakuvien ystävälle oivallinen matkakertomus. Sen on kirjoittanut suomalainen Aino Sutinen, joka vuonna 2008 matkusti Lähi-itään. Kirja on vahvasti visuaalinen ja nopealukuinen. Kirjassa Aino kertoo reissuistaan Syyriassa, Turkissa, Iranissa, Irakissa ja Azerbaitsanissa. Varoituksena sanottakoon, että kirja saattaa herättää pienen matkakuumeen, joten kannattaa varautua siihen, että alkaa tehdä mieli suunnitella omaa reissua Lähi-itään!

Taksipuhetta kannattaa lukea erityisesti, jos pitää Bukowskin tai Juha Vuorisen tuotannosta. Kirjaan on koottu kaunistelemattomia tarinoita Helsingin taksista, joten taksimaailmaan on siis mahdollista päästä tutustumaan sen aidoimmassa muodossa – sensuroimatta. Kirjan kirjoittaja Tuukka Sandström on vanginnut teokseensa monipuolisesti erilaisten taksiasiakkaiden ääniä, niin vanhusten kuin nuorisonkin ja kaikkea siltä väliltä.

Taksimatka Turuntietä sopii hyvin esimerkiksi kesäluettavaksi. Matti Almilan kirjoittaman kirjan miljöönä toimii kesäinen Suomi, jossa helsinkiläisperheen on määrä matkata Turun saaristoon kummisedän vanhalla taksilla. Halki eteläisen Suomen matkatessaan perhe kohtaa erilaisia seikkailuja, jotka takaavat mukavan lukukokemuksen.

Taksi – 14 tarinaa kumijalasta on dekkarikuluttajien päiväuni: 14 suomalaista rikoskirjailijaa asettuu taksin takapenkille kertomaan hurjia tarinoita, joista ei puutu jännitystä, vauhtia tai seikkailuja. Tapani Bagge, Matti Rönkä, Juha Numminen ja monta muuta vangitsevat lukijan koukuttavaan dekkarisumaan, josta pääsee pois vain lukemalla kirjan yhdellä istumalla.

Taksit tietokirjallisuudessa

Kalmon kauppa ja Onskan taksi on Jaana Laamasen selonteko Ristiinan Kalmon kyläkaupasta, jossa palvelu pelasi sekä paikan kylätaksista, jotka molemmat olivat toiminnassa vuosikymmenten ajan. Kylätaksin kuljettaja oli yleinen luottohenkilö, jota sitoi vaitiolovelvollisuus ja joka ammattinsa puolesta pääsi moneen mukaan, niin juoppokuskiksi kuin arkunkantajaksikin.

Taksi! : Matka suomalaisen taksin historiaan on Tapani Maurasen teos, joka nimensä mukaisesti johdattelee lukijansa suomalaisen taksin historian lehdille. Teos on kattava selonteko taksien alkupäivistä, ja taksialan historiikkina se on toimiva johdanto tietokirjallisuuden ystäville taksien maailmaan.

Vapaa taksi? – Kuljettajan tilitys luottamuksella on Kalle Toiskallion mielenkiintoinen helsinkiläistakseja tarkasteleva tutkimus. Tämä kulttuurintutkijan aikaansaannos on ainutlaatuinen teos, jonka kirjoittajalla on itsellään takana noin 5 500 työtuntia taksin ratin takana – kirja on siis ammattilaisen käsialaa kannesta kanteen.

Näistä kirjoista kannattaa ottaa hyvät lukutärpit haltuun ja uppoutua lumoavaan taksikirjallisuuden maailmaan!

Pin It on Pinterest