4.1.2023

Taksimatkojen hintoihin muutoksia - lue, miten arvonlisäverotuksen muutos vaikuttaa liikkumiseen!

Taksimatkojen hintoihin muutoksia – lue, miten arvonlisäverotuksen muutos vaikuttaa liikkumiseen!

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Taksin hinnoittelu perustuu useimmiten lähtömaksuun sekä kuljettuun matkaan ja siihen käytettyyn aikaan. Tämän lisäksi hinnan päälle tulee vielä arvonlisävero, joka on henkilöiden kuljetuspalveluissa – eli taksissa ja muussa joukkoliikenteessä – 10 prosenttia.

Taksimatkojen ja joukkoliikenteen hintoihin tuli alkuvuodesta muutos: kotimaassa tapahtuvat henkilökuljetukset vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverotuksesta. Tarkalleen ottaen vapautus arvonlisäverosta on voimassa 1.1. alkaen ja kestää 30.4.2023 saakka.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Muutokset taksien hinnoissa

Käytännössä arvonlisäveron poistuminen ei suoraan merkitse alennettuja hintoja. Tälle vuodelle on luvassa yleisesti ottaen inflaation aiheuttamaa hintojen nousua, minkä vuoksi arvonlisäveron väliaikainen poistuminen ei välttämättä asiakkaalle näy.

Joidenkin taksiyhtiöiden hinnastoissa arvonlisäveron poistumisella saattaa olla vaikutusta erilaisiin kuljetustyyppeihin, kuten kelataksikyyteihin ja sotekyyteihin. Ne voivat olla hetkellisesti edullisempia. Taksiyhtiöt päättävät itse palveluidensa hinnoittelusta.

Ongelmana arvonlisäveron poistumisessa on se, että muutos vaatii taksiyrittäjiltä taksamittarin päivittämistä sekä muutoksia maksupäätteisiin ja mahdollisiin kyytien tilaussovelluksiin. Tämän lisäksi taksien hinnastotarrat tulee uusia. Muutoksen väliaikaisuus aiheuttaa myös päänvaivaa; onko muutosta kannattavaa tehdä vain neljän kuukauden vuoksi? 

Monet taksiyhtiöt ovatkin tiedottaneet tekevänsä hintoihin vain vähäisiä tai ei ollenkaan muutoksia.

Miten hinnat tulevat näkymään 02 Taksissa?

02 Taksilla on yhteistyökumppaninaan yli 50 taksiyhtiötä, jotka päättävät itse omasta hinnoittelustaan. Arvonlisäveron lisäksi taksimatkan hintaan vaikuttaa muun muassa vuorokaudenaika, ajetun matkan kesto sekä auton koko.

02 Taksissa etuna on se, että kyytiemme hinnoittelu on aina läpinäkyvää ja kyydille saa kiinteän hinnan etukäteen. Tällöin matkan hinta on tiedossa jo ennen kuin astuu taksin kyytiin.

Tuttuun tapaan valintaperusteena voi käyttää joko hintaa, saapumisaikaa tai valita tarjolla olevista yhtiöistä vaikka lempiyrityksensä!

Alv-muutos on huomioitu sähköpostiin tulevassa sekä 02 Taksi –sovelluksessa näkyvässä kuitissa.

Pin It on Pinterest