10.6.2024

Taksin historia

Oletko miettinyt mistä taksiliikenne on saanut alkunsa?

Entä miksi Suomessa taksit eivät ole keltaisia, kuten monissa muissa maissa? Mikä sitten on vossikka? Jatka lukemista, niin saat tietää – 02 Taksi selvitti hieman taksien historiaa Suomessa ja maailmalla.

taksien historia

Taksitoiminta on alusta saakka ollut Suomessa luvanvaraista toimintaa. Nykyään taksiluvan myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Taksiluvan yhtenä ehtona on taksinkuljettajan kokeen hyväksytty suoritus. Kiinnostaako taksinkuljettajan ammatti? Voit lukea lisää taksiluvan saamisen ehdoista täältä.

Vossikat taksien edeltäjinä

Vossikat eli vuokra-ajurit kuljettivat henkilöliikennettä ennen autoilun kulta-aikaa. Vossikat (ja issikat) kuljettivat asiakkaita hevosvaunuilla ja talvella reellä. Kaupungeissa oli omia vossikka-asemia. Vossikka tunnetaan edelleen taksin lempinimenä.

Vuokra-ajureita kutsuttiin Suomessa muun muassa issikoiksi ja vossikoiksi. Molemmat nimitykset lienevät perua venäjän izvoztšik-sanasta, joka merkitsee ajuria.

Vossikoiden virka-asu ja lakki olivat tummansiniset.  Jo vossikoiden aikaan siisti pukeutuminen oli kuljettajalle ominaista. Nykyisinkin tuttu tummansininen sävy ja huoliteltu ulkonäkö näkyvät edelleen taksikuljettajien vaatetuksessa.

Ensimmäinen taksilupa myönnetty

Ensimmäiset bensiinikäyttöiset ja taksamittarilla varustetut autot valmistettiin vuonna 1897. Autot olivat malliltaan Daimler Victoria. Suomessa ensimmäinen taksilupa myönnettiin huhtikuussa 1906.

Historia kertoo, että helsinkiläinen vossikka-ajuri Gustaf Wilhelm Orraeus haki maistraatista lupaa ”käyttää automobiiliaan yleisön palvelukseen”. Samana keväänä myönnettiin myös kaksi muuta taksilupaa.

Muutamassa vuodessa vuokra-automobiilista eli taksista kehittyi pieni lisä hevosvetoisen kuljetusjärjestelmän rinnalle.

Taksit kaikkialla Suomessa

02 Taksista löydät Suomen laajimman taksivalikoiman. Vertaa ja tilaa taksi hinnan, saapumisajan tai arvioiden perusteella - kaikkialla Suomessa.

Lataa sovellus →

Pikakelaus taksiautoiluun Suomessa

Suomen itsenäistymisen jälkeen Suomessa oli arviolta 750 autoa, joista yksi kolmasosa oli taksiautoja. Toinen maailmansota katkaisi autojen ja polttoaineen maahantuonnin käytännössä kokonaan.

1960-luvulla taksiala oli ensimmäisessä isommassa murroksessa, kun autojen tuonti vapautui sodanjälkeisestä sääntelystä ja autokantaan saatiin lisää länsiautoja neuvostoliittolaisen autokaluston sijaan. Samaan aikaan myös yksityisautojen määrä kasvoi hurjaa vauhtia ja taksitoimintaa tehostettiin uuden tilausjärjestelmän avulla.

Vuonna 1964 voimaan tullut Kelan sairausvakuutus mahdollisti yhteiskunnan korvaamat taksimatkat ja tästä tulikin taksiautoilun kasvuala, joka kompensoi yksityisautoilun myötä tullutta notkahdusta. Myös muut julkisen sektorin tarjoamat kyydit, kuten koululaiskuljetukset, lisääntyivät.

Miksi taksin tunnusväri on keltainen?

Suomessa taksikuljettajat saavat valita autonsa (ja siten myös auton värin) itse, mutta Suomessakin taksille ominainen keltainen väritys toistuu taksikuvuissa. Keltaiset taksikuvut ovat olleet käytössä alusta saakka, kun kuvut otettiin käyttöön vuonna 1962.

Yhdysvaltalainen autokauppias John D. Hertz perusti Yellow Cab Companyn, josta tuli suosittu ja se levisi nopeasti koko maahan.

Tarina kertoo, että hän halusi taksiensa herättävän huomiota liikenteessä, joten autojen väriksi valikoitui keltainen. Keltaisesta värityksestä on tullut globaalisti tunnettu taksien tunnusväri.

Taksikyytien uusi aikakausi – valitse punainen!

Digitalisaatio on lyönyt itsensä läpi myös taksiautoiluun. Taksitolppia ei tarvitse enää etsiä, sillä taksin tilaaminen on siirtynyt älypuhelimiin. 02 Taksi tarjoaa yksinkertaisen ratkaisun tavoittaa taksit kaikkialla Suomessa.

02 Taksi -sovelluksen avulla voit tilata taksin missä ikinä oletkaan. Voit nähdä saatavilla olevat taksit ja vertailla niitä hinnan ja nopeuden tai annettujen arvioiden mukaan.

02 Taksin puhelinpalvelu palvelee sinua vuorokauden ympäri numerossa 020230. Voit tilata taksin nopeasti ja vaivattomasti juuri sinne missä olet – missä tahansa Suomessa. 02 Taksilla on ympäri maan luotettavia taksikumppaneita, jotka kuljettavat sinut perille.

Jos siis mietit, mistä löytyisi taksi helposti ja nopeasti, Suomen taksit tavoitat milloin tahansa joko 02 Taksi -sovelluksen kautta tai numerosta 020230.

Taksit kaikkialla Suomessa

02 Taksista löydät Suomen laajimman taksivalikoiman. Vertaa ja tilaa taksi hinnan, saapumisajan tai arvioiden perusteella - kaikkialla Suomessa.

Tilaa taksi sovelluksella

Pin It on Pinterest