28.12.2020

02 Taksi - Taksin historia

Oletko miettinyt mistä taksiliikenne on saanut alkunsa?

Tai miksi Suomessa taksit eivät ole keltaisia, kuten monissa muissa maissa? Tai mikä on vossikka?

02 Taksi selvitti hieman taksien historiaa Suomessa ja maailmalla.

taksien historia

Taksitoiminta Suomessa on alusta saakka ollut Suomessa luvanvaraista toimintaa. Nykyään taksiluvan myöntää Liikenteen turvallisuusvirasto eli Trafi. Taksiluvan yhtenä ehtona on taksinkuljettajan kokeen hyväksytty suoritus. Kiinnostaako taksinkuljettajan ammatti? Voit lukea lisää taksiluvan saamisen ehdoista täältä.

Vossikat taksien edeltäjinä

Vossikat eli vuokra-ajurit kuljettivat henkilöliikennettä ennen autoilun kulta-aikaa. Vossikat (ja issikat) kuljettivat asiakkaita hevosvaunuilla ja talvella reellä. Kaupungeissa oli omia vossikka-asemia. Vossikka tunnetaan edelleen taksin lempinimenä.

Vuokra-ajureita kutsuttiin Suomessa muun muassa issikoiksi ja vossikoiksi. Nimityksen alkuperä tulee venäjän kielen sanasta izvoztshik.

Vossikoiden virka-asu ja lakki olivat tummansiniset.

Tuttu tummansininen sävy näkyy edelleen taksikuljettajien takeissa.

Ensimmäinen taksilupa myönnetty

Ensimmäiset bensiinikäyttöiset ja taksamittarilla varustetut autot valmistettiin vuonna 1897. Autot olivat malliltaan Daimler Victoria. Suomessa ensimmäinen taksilupa myönnettiin huhtikuussa 1906.

Historia kertoo, että helsinkiläinen vossikka-ajuri Gustaf Wilhelm Orraeus haki maistraatista lupaa ”käyttää automobiiliaan yleisön palvelukseen”. Samana keväänä myönnettiin myös kaksi muuta taksilupaa.

Muutamassa vuodessa vuokra-automobiilista eli taksista kehittyi pieni lisä hevosvetoisen kuljetusjärjestelmän rinnalle.

Pikakelaus taksiautoiluun Suomessa

Suomen itsenäistymisen jälkeen Suomessa oli arviolta 750 autoa, joista yksi kolmasosa oli taksiautoja.

Toinen maailmansota katkaisi autojen ja polttoaineen maahantuonnin käytännössä kokonaan.

1960-luvulla taksiala oli ensimmäisessä isommassa murroksessa, kun autojen tuonti vapautui sodanjälkeisestä sääntelystä ja autokantaan saatiin lisää länsiautoja neuvostoliittolaisen autokaluston sijaan.

Samaan aikaan myös yksityisautojen määrä kasvoi hurjaa vauhtia ja taksitoimintaa tehostettiin uuden tilausjärjestelmän avulla.

Vuonna 1964 voimaan tullut KELAn sairausvakuutus mahdollisti yhteiskunnan korvaamat taksimatkat ja tästä tulikin taksiautoilun kasvuala, joka kompensoi yksityisautoilun myötä tullutta notkahdusta. Myös muut julkisen sektorin tarjoamat kyydit, kuten koululaiskuljetukset lisääntyivät.

Miksi taksin tunnusväri on keltainen?

Suomessa taksikuljettajat saavat valita autonsa (ja siten myös auton värin) itse, mutta Suomessakin taksille ominainen keltainen väritys toistuu taksikuvuissa. Keltaiset taksikuvut ovat olleet käytössä alusta saakka, kun kuvut otettiin käyttöön vuonna 1962.

Yhdysvaltalainen autokauppias John D. Hertz perusti Yellow Cab Companyn, josta tuli suosittu ja se levisi nopeasti koko maahan.

Tarina kertoo, että hän halusi taksiensa herättävän huomiota liikenteessä, joten autojen väriksi valikoitui keltainen. Keltaisesta värityksestä on tullut globaalisti tunnettu taksien tunnusväri.

Taksikyytien uusi aikakausi – valitse punainen!

Digitalisaatio on lyönyt itsensä läpi myös taksiautoiluun.

Taksitolppia ei tarvitse enää etsiä, sillä taksin tilaaminen on siirtynyt älypuhelimiin. 02 Taksi tarjoaa yksinkertaisen ratkaisun tavoittaa taksit kaikkialla Suomessa.

02 Taksi -sovelluksen avulla voit tilata taksin missä sitten oletkin.

Voit nähdä saatavilla olevat taksit ja vertailla niitä hinnan ja nopeuden tai annettujen arvioiden mukaan.

02 Taksin puhelinpalvelu palvelee myös vuorokauden ympäri numerosta 020230. Voit tilata taksin nopeasti juuri sinne missä oletkin.

02 Taksilla on luotettavia taksikumppaneita, jotka kuljettavat sinut perille, minne tahdotkin.

Jos siis mietit, mistä löytyisi taksi helposti ja nopeasti, Suomen taksit tavoitat milloin tahansa joko 02 Taksi -sovelluksen kautta tai yhdestä numerosta 020230.

Lähteet:

Wikipedia
Helsingin Uutiset
Taksi Itä-Suomi
https://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_Cab_Company

Pin It on Pinterest