3.4.2023

Tiedätkö, mikä taksamittari on? Lue viisi faktaa taksamittarista!

Taksamittari on yksi taksinkuljettajan tärkeimmistä työvälineistä – mutta mikä ja millainen se oikeastaan on? Mihin sitä käytetään? Se selviää tässä artikkelissa!

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Mikä ihmeen taksamittari?

Yksinkertaisuudessaan taksamittari mittaa taksimatkan hinnan. Mittariin on esisyötetty hintatiedot, eli kilometrihinta sekä hinta per minuutti.

Taksimittarit ovat kuuluneet kiinteästi taksinkuljettajan työhön jo kauan, sillä ensimmäinen taksamittari oli käytössä jo vuonna 1897.

Miksi taksamittaria tarvitaan?

Taksamittaria tarvitaan, jotta taksikyydin hinnoittelu olisi selkeää ja läpinäkyvää. Kun taksat ovat tiedossa etukäteen, voi hinnastoja vertailemalla esimerkiksi päättää, mihin taksiin astuu. Taksamittari on siis hinnoittelun kulmakivi, jonka raksuttaessa hintaa pystyy seuraamaan reaaliajassa.

Taksin tunnistaa mittarista

Taksamittari on nykyään takseissa pakollinen, ellei sitten aja pelkkiä kiinteähintaisia kyytejä.

Syyskuun 2021 jälkeen on jokaisessa taksissa oltava mittari tai jokin muu järjestelmä, johon tallentuu tieto ajetun matkan pituudesta, kestosta, hinnasta, ajankohdasta, taksiyrittäjästä, kuljettajasta sekä matkan maksupaikasta.

Mittari sisältää siis paljon muutakin kuin pelkän kilometrihinnan! Taksamittari on siten tärkeä varuste taksissa – ei pelkästään pakollisuutensa vuoksi, vaan myös luotettavuuden varmistamiseksi.

Taksamittari ei ole ainoa vaihtoehto

Taksamittaria ei ole aina pakko käyttää. Kyydilleen on mahdollista saada myös kiinteä hinta. Tällöin hinta sovitaan etukäteen ennen taksin tilaamista, joten asiakas tietää jo ennen taksiin astumista, mitä matka tulee maksamaan.

Kiinteä hinta perustuu kilometrihintaan sekä arvioon matkan kestosta. Etenkin ruuhka-aikoina kaupungeissa kiinteähintaiset kyydit saattavat olla mittarihintoja edullisempia. Kiinteähintaisen taksin tilaaminen on mahdollista niin 02 Taksi -sovelluksen kuin 02 Taksin puhelinpalvelun kautta.

Saako taksamittarin asentaa itse?

Huolimatta siitä, että taksamittareita näyttäisi olevan myynnissä nettikirpputoreilla ja vaikka monessakin ihmisessä saattaa olla itseoppineen mekaanikon vikaa, ei mittareita saa asentaa kuka tahansa. Mittarin asentaminen on luvanvaraista toimintaa ja sitä säätelee Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, kansankielisesti Trafi.

Ainoastaan korjaamot, joilla on Traficomin myöntämä lupa asentaa taksamittareita, saavat lain mukaan korjata ja asentaa mittareita takseihin. Korjaamo voi hakea lupaa Traficomilta, jos se täyttää Traficomin asettamat edellytykset.

Lähteet: Wikipedia, Traficom

Pin It on Pinterest