5.3.2021

02 Taksin kumppanin Otaxi Kuusamon kuljettaja vie Rukalla olevat turistit turvallisesti perille

Otaxi Kuusamon kuljettaja Toni Karjalainen nauttii työnsä vaihtelevuudesta ja erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Hänestä on mukava olla turisteille paikallisoppaana ja kuljettaa heitä turvallisesti paikasta toiseen.

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Rukalla taksinkuljettaja saa nauttia kauniista luonnosta ja upeista maisemista ympäri vuoden. 02 Taksin kumppanin Otaxi Kuusamon kuljettaja Toni Karjalainen kertoo, että alkuvuodesta pakkasta on 20 astetta ja auringonlasku värjää koko taivaan punaiseksi.

Karjalainen päätyi alalle sattuman kautta. Hänen appi-isänsä kaipasi apua taksiyritykseensä ja samaan aikaan Karjalaisen kaipuu takaisin kaupungista Rukalle kasvoi: ”Asuimme Rovaniemellä, mutta meillä oli vaimon kanssa koko ajan tarve päästä rentoutumaan Rukalle. Lopulta vuoden 2019 keväällä päätimme muuttaa tänne kokonaan. Appi-isäni oli mielissään siitä, että tulin hänen yritykseensä taksinkuljettajaksi. Vuoden 2019 marraskuusta lähtien olen ajanut täysipäiväisesti.”

”Alku oli todella mahtava! Puitteet oli kunnossa, ulkomaalaisia turisteja ja toimintaa oli älyttömän paljon. Vuoden 2020 maaliskuussa tuli korona ja pysäytti kaiken. Kesäkuun alkuun asti oli aivan hiljaista, mutta viikko ennen juhannusta kotimaanmatkailijoita alkoi tulla tänne paljon. Luontopolut ruuhkautuivat ja ajoa oli riittämiin. Olimme siirtyneet ääripäästä toiseen. Vieläkään täällä ei ole ulkomaalaisia turisteja käytännössä ollenkaan, mutta vastapainoksi kotimaisia turisteja on paljon enemmän kuin aiemmin”, Karjalainen kuvaa turistivirtojen muutosta.

Luonto houkuttaa turisteja Rukalle. Karhunkierros on yksi alueen suosituimpia retkeilyreittejä. Pisimmillään reitti on 88 km, mutta sen kiertämisen voi aloittaa eri lähtöpisteillä ja lopettaa eri lopetuspisteillä. Näiden pisteiden välillä Karjalainen kuljettaa asiakkaita, jotta he pääsevät takaisin omalle autolleen: ”On ollut valtavan hienoa nähdä, miten nuoret aikuiset ovat lähteneet liikkeelle luontoon ja Karhunkierrokselle. Osa ei ole välttämättä koskaan aiemmin ole ollut edes luontopolulla.” 

Lomasesonki alkaa yleensä hiihtolomien aikaan, mutta tänä vuonna talviurheilijat löysivät paikalle jo alkuvuodesta: ”Rukalla on rinteet erittäin hyvässä kunnossa ja toimintaa riittää. Täällä on ollut todella paljon maastohiihtäjiä ja laskettelijoita, vaikka alkuvuodesta on normaalisti hiljaisempi kausi. Etelän lämpöön aiemmin matkustaneet ihmiset ovat tulleet tänne nauttimaan hiihtämisestä, laskettelemisesta ja moottorikelkkailemisessa.”

Karjalainen kokee, että Lapin matkailulla menee koronasta huolimatta hyvin: ”Kotimaiset matkailijat ovat alkaneet käyttää samoja palveluita kuin ulkomaiset turistit aiemmin käyttivät. Husky-safareillakin näyttää olevan porukkaa, ja toiminta pysyy käynnissä. On pakko mennä ajan hengen mukaisesti ja suunnitella sen mukaan tulevaisuutta.”

Parasta taksinkuljettajan työssä ovat erilaiset ihmiset ja tarinat

Karjalainen arvostaa työssään eniten sitä, että jokainen päivä on erilainen. Hän kohtaa erilaisia ihmisiä ja kuulee heidän tarinoitaan: ”Aamulla en voi koskaan tietää, mitä tänään tapahtuu. Asiakkaat ovat täällä lomalla, joten he ovat äärettömän hyvällä tuulella ja juttelevat paljon. Heitä kiinnostaa, mitä täällä tapahtuu ja minne kannattaa mennä. Monesti he myös haluavat tietää, millaista täällä on asua. Olen asunut täällä lapsuuteni ja viettänyt täällä kaikki lomani, joten vastailen mielelläni heidän kysymyksiinsä.”

Parhaiten Karjalaiselle on jäänyt mieleen asiakaskohtaamiset, joissa asiakas on yön pikkutunteina hukassa: ”Kerran asiakkaalla oli kännykästä akku loppu, eikä hän muistanut mökin osoitetta tai suuntaa. Siinä sitten täytyi etsiä kavereita tai puhelinnumeroita. Aina on kuitenkin löydetty perille ja saatu asiakas saateltua lämpimään mökkiin levähtämään.”

Työnsä haastavimpana asiana Karjalainen pitää vaihtelevia keliolosuhteita ja pitkiä välimatkoja: ”Varsinkin öisin voi joskus olla haasteellista päästä ajoissa kohteeseen, jos on lumimyrsky. Täällä voi edellisenä päivänä olla pikkupakkaset sekä paljon lunta ja seuraavana päivänä todella kovat pakkaset.”

Lyhin matka, jonka Karjalainen on kyydittänyt asiakkaita on ollut 40 metriä: ”Rukan keskusaukiolta hotellin edestä otin muutaman kaverin kyytiin ja he kysyivät, missä on lähin grilli. Ajoimme vähän eteenpäin ja totesin, että siinähän se. Kaverit pyysivät odottamaan ja halusivat kyydin vielä mökilleen.”

02 Taksin kautta voi tilata taksin koko Suomessa

Otaxi Kuusamo on ollut 02 Taksin kumppani joulukuusta lähtien. ”Yhteistyö on sujunut äärettömän hyvin! Asiakkailta on tullut paljon kiitosta. Heistä on mahtavaa, kun näkee, koska auto on tulossa ja paljonko matkan hinta on. On hienoa, että samaa palvelua voi käyttää esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Keski-Suomessa ja Lapissa. Ei taida toista yhtä toimivaa konseptia olla Suomessa!” Karjalainen kiittelee 02 Taksi -palvelua.

Karjalaisen mukaan turistitaksina toimiminen ei ole muuttunut taksilainsäädännön muutoksen myötä: ”Turistit ja matkailijat ovat meidän kantava voimamme. Tottakai ala muuttuu ja tulee muuttumaan. On tullut paljon uusia toimijoita ja uudenlaisia toimintamalleja. On tärkeää, että palvelu pysyy laadukkaana ja luotettavana. Meillä on kaikissa autoissamme mittarit, ja kuljettajilla on hyvä paikallistuntemus.”

Pin It on Pinterest

Share This