13.10.2022

02 Taksin teatterivinkit - ota haltuun nämä tärpit syksylle!

Jos akuutti kulttuurinnälkä ja esittävän taiteen tarve iskee, niin mikä neuvoksi? Apu ei ole kaukana, sillä kokosimme tähän Suomen suurimmista kaupungeista 02 Taksin asiantuntevat teatterivinkit syksylle.  Luvassa on niin komiikkaa, tragediaa kuin perinteistä draamaa.
metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Helsingin teatteritarjonta

Pääkaupungissa kulttuurielämä ei koskaan seisahdu. Syksyllä on luvassa mitä nautittavinta teatteria, jota tarjoaa Helsingin kaupunginteatteri. Fanny ja Alexander sijoittuu 1900-luvun alun Ruotsiin ja on osittain omaelämäkerrallinen teos pohjautuen ruotsalaisen kulttuuripersoona Ingmar Bergmanin elämään.

Klassikoiden ystäville syksyllä on kaupunginteatterissa tarjolla myös Kultalampi, jota on esitetty vuodesta 1979 alkaen. Samaan kategoriaan voitaneen sijoittaa lisäksi Kiviä taskussa -näytelmä, joka on esitetty vuodesta 2002 alkaen – aina loppuunmyytynä. Muita pysäyttäviä, puhuttelevia ja naurattavia näytöksiä ovat Vaarallisia suhteita, Min fantastiska väninna, Hiljaiset sillat sekä Saiturin joulu.

Kansallisteatterissa taas menee syksyllä muun muassa Hamlet ja Pintaremontti. Kansallisteatteri juhlii tänä vuonna 150-vuotisjuhlavuottaan, minkä kunniaksi teatterissa esitetään Ensimmäinen tasavalta –niminen poliittinen trilleri. Se käsittelee suomalaisen demokratian syntyä ja kehitystä sääty-yhteiskunnasta nyky-Suomeksi. Esitys perustuu autenttisiin lähteisiin, mikä saa varmasti katsojat kiinnostumaan näytöksestä!

Turun teatteritarjonta

Turku – tuo Suomen eurooppalaisin kaupunki – pitää sisällään vuosisataista kulttuurin havinaa ja tarjoaa siten ihmisille takuuvarman korkealaatuista näyttämötaidetta. Turun kaupunginteatterissa on syksyllä nähtävissä monenlaisia näytelmiä, joista täytyy mainita ainakin Nokia, Aleksis Kivi sekä Hobitti.

Nokia ei esittelyitä kaipaa. Kyseessä on suomalainen menestystarina, joka ei päättynytkään kuin saduissa. Jokainen, joka on omistanut Nokian puhelimen, on lähestulkoon velvoitettu katsomaan näytelmän, joka saa uusinta-ensi-iltansa 31.10.2022.

Kansalliskirjailijastamme kertova näytelmä Aleksis Kivi keskittyy kirjailijan vähemmän tunnettuihin puoliin ja kertoo myös hänen elämäänsä vaikuttaneista ihmisistä. Näytelmässä nähdään niin Nummisuutarien Esko kuin seitsemän veljestäkin.

LOTR- eli Taru sormusten herrasta-faneille on tarjolla uskomattoman hieno ja viimeistelty produktio Hobitti, joka on näkemisen arvoinen jo yksin upeiden ja henkeäsalpaavien lavasteidensa puolesta. Näytelmä on onnistunut kokonaisuus niin näyttelijäntyöltään kuin muidenkin elementtien osalta, eikä takuulla jätä ketään kylmäksi.

Muita kaupunginteatterissa nähtäviä esityksiä ovat Dreaming of Tarja, Hiljaiset sillat, Musta laatikko 18 sekä Lava-ammuntaa.

Åbo Svenska Teater on niin ikään kunnostautunut huikeiden näytelmien saralla ja esittää syksyllä kovasti kehuttua Dracula-näytelmää. ÅST on tehnyt raikkaan ja tuoreen tulkinnan Bram Stokerin klassikosta kuitenkaan kadottamatta sen ajatonta, katsojan täysin valtaansa vangitsevaa trillerinomaista tunnelmaa.

Kuopion teatteritarjonta

Kuopion kaupunginteatterissa on kattava tarjonta erilaisia produktioita klassikoista uutuuksiin. Finlandia-palkitun bestseller-kirjan pohjalta tehty Hytti nro 6 on koukuttava matkakertomus, joka sijoittuu Siperian junaan.

Kuopion kaupunginteatterissa on kunnostauduttu myös tanssitaiteen saralla. Surface ja Tanssikielto ovat kumpikin tanssiteoksia, joissa ensimmäisessä tutkitaan feminiinisyyttä ja jälkimmäisessä perehdytään kieltämisen kulttuuriin sekä oikeuteen tanssia vapaasti siellä, missä haluaa. Näiden lisäksi kaupunginteatterissa tanssitaan Martat- sekä Amalgam-teosten parissa.

Edellä mainittujen teosten ohella Kuopion kaupunginteatterin pakko nähdä -näytelmiä ovat Equus, Iso Iita sekä Huomenna minä lähden. Tarjolla on siis teatterin täydeltä syitä matkustaa Kuopioon!

Tampereen teatteritarjonta

Tampereen teatteri esittää syksyllä poikkeuksellisen kiinnostavia näytöksiä, joista Anastasia ansaitsee erityismaininnan – ainakin, jos lippujen lähes täydellistä loppuunmyymistä on uskominen. Tampereen teatterille on myönnetty lupa tehdä tuosta Broadwaylla häikäisseestä teoksesta oma versio, ja trailerin perusteella luvassa näyttäisi olevan spektaakkelimainen esitys.

Tampereella pääsee nauttimaan myös tiiviistä ihmissuhdedraamasta Frankien ja Johnnyn parissa. Komedian ystäville tarjolla on Stalin kuolee, joka saa varmasti naurun ilmoille kenestä tahansa. Lisäksi Hylkäämisen päivät, Kolme tapaa valmistaa villisorsa sekä Kauan kukkineet omenapuut kuuluvat Tampereen teatterin syksyn ohjelmistoon.

Tampereen työväenteatterilla on myös syksyllä laaja ja laadukas ohjelmisto. Jonna Järnefeltin tähdittämä klassikko Katrina on täynnä Anni Blomqvistin myrskyluotolaista meritunnelmaa omalla persoonallisella tyylillään. Ilmestyttyään vuonna 1936 Katrina on ollut valtava menestys.

Jonna Järnefelt loistaa myös toisessa työväenteatterin näytelmässä seuranaan muun muassa Nina Tapio ja Kaija Kärkinen. Come from away on taidokkaiden näyttelijöiden alusta loppuun taitavasti luotsaama hittimusikaali, joka on palkittu ja kiitelty maailmalla moneen kertaan. Musikaali on nyt ensi kertaa Suomessa, ja toimii varmasti omalta osaltaan työväenteatterille oivana syksyn vetonaulana.

Rovaniemen teatteritarjonta

Rovaniemen kaupunginteatterissa pääsee nauttimaan monipuolisista teatteriesityksistä. Nähtävänä on klassikkodraama Kauppamatkustajan kuolema sekä Rosa Liksomin kirjaan perustuva Everstinna, joka tekee vaikutuksen jokaiseen katsojaan. Näiden lisäksi teatteri esittää Rakkaustanssit-nimistä musiikkinäytelmää sekä legendaarisesta mäkikotkasta Matti Nykäsestä kertovaa vierailevaa näytöstä Matti Nykänen – Hyppy sumuun.

Teatterissa on tarjolla runsaasti esityksiä kaikista esittävän taiteen lajeista. Liput kannattaa siis varata hyvissä ajoin, niin ei varmuudella jää paitsi yhdestäkään kulttuurielämyksestä!

Pin It on Pinterest