30.8.2022

Mitä tehdä Kuopiossa?

Pohjois-Savon maakuntakeskus, kalakukon, Minna Canthin ja Maria Jotunin koti, kaupunki, jonka rantamiin Kallaveen laineet liplattavat. Kuopio on tarunhohtoinen savolaiskeskus, jossa ei tekeminen lopu kesken. Jos siis elon tie on johdattanut sinut Kuopioon, nappaa tästä menovinkit mualiman napaan!

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Risteily saaristokaupungissa

Kallavesi mahdollistaa paljon: sen turvin on Kuopiosta kuoriutunut sisämaan saaristokaupunki, jossa etenkin kesäisin risteilykulttuuri rehottaa. Kuopion matkustajasatamasta lähtee päivittäin useita laivoja, joiden kannella pääsee nauttimaan ihastuttavasta savolaissaaristosta ja halutessaan piipahtamaan vaikka läheisellä viinitilalla. Suosittuja ovat niin lounasristeilyt kuin risteilyt Saanan ulkoaltaille ja Rauhalahteen.

Suomen kaunein kauppahalli – tulukeehan ostoksille!

Kuopion kauppahalli on palvellut Savonmaalla suunnistaneita sieluja jo 120 vuotta ja koko tuon ajan säilyttänyt asemansa kuopiolaisen ruokakulttuurin mekkana. Halli on äänestetty vuonna 2020 myös Suomen kauneimmaksi kauppahalliksi, mitä ei ole vaikea ymmärtää, kun katsoo rakennusta: upea jugend-tyylin mukainen halli kohoaa Kuopion torin laidalla kauniin keltaisessa värityksessään. Halliin astuessa on kuin kokisi aikamatkan takaisin sen rakennusvuoteen 1902. Hallissa saa sammutettua siis niin ruoan- kuin historiannälkänsäkin, eikä kauppahalli siten ole turhaan kuopiolaisten ylpeydenaihe vuodesta toiseen.

Puijo torneineen ja majoineen

Puijo on legendaarinen mäki Kuopiossa, jossa poikkeaminen on jo lähestulkoon kansalaisvelvollisuus, jos sattuu samoilemaan Savossa. Paikalla sijaitsee Puijon maja, minkä vieressä mäellä kohoaa mahtava Puijon torni.

Torni on sekä linkki- että näköalatorni, minkä lisäksi siinä on ravintola, kahvila ja matkamuistomyymälä. Tornista on henkeäsalpaavat näkymät Kuopion ympäristöön, minkä lisäksi tornissa sijaitseva ravintola on pyörryttävä kokemus. Se kirjaimellisesti pyörii – tosin hitaasti – jolloin ruokailevien asiakkaiden on mahdollista nauttia Kuopiosta panoraamamuodossa.

Alun perin idea tornin rakentamisesta tuli Posti- ja lennätinlaitokselta, joka tarvitsi linkkitornia, kun puhelinliikennettä automatisoitiin. Myöhemmin Posti- ja lennätinlaitoksesta on saanut myös alkunsa numeropalvelu 020202 Palvelut Oy, josta myös 02 Taksi on saanut alkunsa. Näin ollen onkin siis hauska sattuma, että nykyisin 02 Taksi kyyditsee asiakkaita Puijon tornille ja palaa siinä itsekin ikään kuin alkujuurilleen!

Puijon mäellä on myös hyppyrimäet sekä legendaariset Puijon portaat, jotka kannattaa myös ehdottomasti käydä katsastamassa. Hyppyrimäet ovat hieno nähtävyys, joissa on tehty myös lukuisia mäkiennätyksiä niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten hyppääjien toimesta.

Kuopion museo

Kuopion keskustassa sijaitsee Kuopion museo, joka on suosittu turistikohde. Kuten kauppahallikin, on museo jugend-tyylinen upea kivilinna. Se on siis arkkitehtonisesti vaikuttava kohde, minkä lisäksi sen sisällä sijaitsee aito savutupa sekä Häkä-mammutti.

Mammutti on nimetty silloisen sisäministerin Kari Häkämiehen mukaan ja sen esikuvana on Lena-joen laaksosta 1700-luvulla löytynyt jäätyneen mammutin ruho. Kuopion alueellakin sanotaan eläneen aikoinaan mammutteja, minkä vuoksi Häkä-mammutti vetääkin kiinnostuneita turisteja puoleensa.

Kuopio on hieno matkakohde niin talvella kuin kesällä. Kaupungissa järjestetään paljon kesäisiä tapahtumia ja talvisin esimerkiksi Kallaveden jäällä järjestetään luistelutapahtuma Finland Ice Marathon, joka vetää Kallaveen jäille luistelijoita myös muista maakunnista. Tämän lisäksi Kuopion kupeessa sijaitsevan Tahkon hiihtoladut ja laskettelurinteet ovat vertaansa vailla ja tekevät lähtemättömän vaikutuksen jokaiseen skimbaajaan.

02 Taksi suosittelee siis lämpimästi Kuopiota matkakohteena, joten ei muuta kuin kamat kasaan ja kohti mualiman napaa!

Pin It on Pinterest