20.7.2022

Mitä tehdä Porissa

Pori – tuo Kokemäenjoen suulla sijaitseva Satakunnan maakuntakeskus on Suomen matkakohdekentällä todellinen helmi. Yyterin hiekat ja Pori Jazzien rytmikkäät sävelet kääntävät kenen tahansa matkailijan sisäisen kompassin kohti tuon kauniin satamakaupungin portteja. Paikalle pääsemisessä avustaa myös 02 Taksi, joka tuntee Satakunnan joka kolkan. 

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Jazzia, rockia ja poppia musiikinnälkään 

Pori Jazz on kaikille tuttu musiikkitapahtuma, joka vetää kansainvälisiäkin tähtiä puoleensa. Tämä tapahtuma lienee tunnetuin koko alueella ja usein Jazzien aikaan kaupunki on tupaten täynnä festivaalivieraita.  

Pori Jazzia on järjestetty jo viime vuosituhannella, tarkemmin ensimmäisen kerran vuona -66. Tapahtuma on siis juurtunut jo kiinteäksi osaksi porilaista kulttuurikenttää ja on usein musiikilliselta anniltaan sitä luokkaa, että paikan päälle kannattaa matkustaa Satakunnan ulkopuoleltakin. 

Musiikkitapahtumista mainetta on niittänyt niin ikään kaupungin nimeä kantava Porispere, jota on järjestetty Porin Kirjurinluodolla vuodesta 2011 alkaen. Porispere on alun alkaen rockfestivaali, mutta viime vuosina on esiintyjäkattauksessa ollut edustettuna myös muiden musiikkityylien osaajia, kuten Chisu, Elastinen ja Kaija Koo. 

Kipaise kaupungista Kirjurinluodolle 

Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto, jonne porilainen saapuu viettämään vapaa-aikaa ja rentoutumaan. Alun perin paikkaa on kutsuttu kriivarinluodoksi sen kuuluttua 1500-luvun lopulla kaupunginnotaarille. Sittemmin nimi on porilaisten suussa vakiintunut helpommin lausuttavaan muotoon ja tunnetaan nykyisin yleisesti Kirjurinluotona.  

Sen lisäksi että Kirjurinluoto on Pori Jazzien tapahtumapaikka, on siellä muulloinkin paljon nähtävää. Kirvatsissa on kesäisin eläimiä, kuten alpakoita, lampaita ja vuohia sekä näyttäviä lintuja, kuten riikinkukkoja. Eläinten ihastelu onkin yksi syistä, miksi Kirjurinluodolle mennään. Paikalla on myös mahdollisuus grillata, uida tai pelata vaikka frisbeegolfia. 

Retki Kallon kallioille 


Kallo on saari Porissa Mäntyluodon edustalla. Vaikka Kallo onkin saari, perille pääsee autolla pengertietä pitkin. Kallossa on myös hieno vanha majakka, luotsisatama sekä upeita meren silottamia kallioita, joilla kelpaa kesäpäivänä istuskella.   

Surffaa Yyteriin 

Jos on surffauksen ystävä, tarjoaa Pori siihen kotimaisella mittapuulla hyvät olosuhteet. Porissa on rantoja – joista tunnetuin on Yyteri – joissa pääsee harrastamaan surffausta. Yyterin Surfkeskus palvelee halukkaita ja vuokraa muun muassa purjelautailu- sekä SUP-lautavälineitä. 

Ahlströmin ruukki

Noormarkussa sijaitseva Ahlströmin ruukki henkii monivuosisataista historiaa ja vetää puoleensa matkailijoita runsain mitoin. Ruukkialueella onkin nähtävää, sillä se on arkkitehtonisesti vaikuttava kokonaisuus, jossa on lukuisia upeita, vanhoja rakennuksia. 

Paikalla järjestetään kulttuuri- ja yleisökierroksia, minkä ohella tarjolla on luontoelämyksiä, jotka pitävät sisällään mitä tahansa parin tunnin patikoinnista useamman päivän jahtitapahtumiin. Tämän lisäksi Makkarakosken sahamuseo on mielenkiintoinen nähtävyys, jossa on paljon katseltavaa. 

Pori on vanha kaupunki ja siten täynnä ikivanhaa kulttuuria ja historiaa. Tässä pienessä kaupungissa on nähtävää ja koettavaa kaikille – kaupungin viehätystä sekä maalaisluonnon kauneutta. Etenkin kesäisin Pori herää henkiin, jolloin kaupunkiin tutustumiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. 02 Taksi tuntee kaikki Porin nähtävyydet ja tietää kertoa, että yhtäkään niistä ei kannata missata! 

 

Lähteet

Ahlströmin ruukki (ahlstrominruukki.fi) 

www.visitpori.fi 

Pin It on Pinterest