14.6.2022

”Sähköautoon investoiminen maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun ei tarvitse jatkuvasti käydä laittamassa satasia tankkiin!” toteaa taksinkuljettaja Aleksejs Trofimovs

Sähköautot ja vähäpäästöiset autot yleistyvät taksiliikenteessä. 02 Taksin tilausdatan mukaan huhtikuussa kaikista Tampereella ajetuista taksikyydeistä 6 % ajettiin vähäpäätöisillä autoilla. Täyssähköautokyytien osuus kaikista ajoista oli 4 %.

metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Taksinkuljettaja Aleksejs Trofimovs ajaa Teslaa 02 Taksin yhteistyökumppanille Tatsillalle, jonka ekologinen taksipalvelu on nimeltään SähköTaksi Tampere.

Trofimovs on huomannut, että asiakkaat ovat tosi kiinnostuneita sähkötakseista:

”Jos asiakkaat aiemmin kysyivät kaksi kysymystä eli onko ollut paljon ajoa ja millainen sää on, niin nykyään he kommentoivat myös sitä, että he ovat sähköauton kyydissä. Asiakkaat kyselevät käyttökokemuksia, koska ovat itsekin harkitsemassa sähköauton hankkimista. Tärkeimmät kysymykset liittyvät auton ajettavuuteen ja sen lataamiseen.”

Sähköautoilussa kiinnostaa erityisesti käyttökustannukset verrattuna polttomoottoriautoihin. Sähköauton ja polttomoottoriauton suurin ero on siinä, että sähköauto kuluttaa kaupunkiajossa vähemmän kuin maantieajossa. Tästä syystä sähköauto sopii erityisen hyvin taksiksi.

”Itsellänikin oli aluksi ennakkoluuloja sähköautoja kohtaan, mutta kun pääsin töissä ajamaan Teslaa, niin ostin itsellenikin Volkswagenin sähköauton. Kun sen investoinnin sähköautoon kerran tekee, niin se maksaa itsensä takaisin, kun ei tarvitse jatkuvasti käydä laittamassa satasia tankkiin. Teslan akun lataaminen maksaa alle 10 euroa ja sillä ajaa parhaimmillaan 400–500 km. Auton lataaminen ei ole minkäänlainen ongelma, sillä Tampereella on pikalatauspisteitä ympäri kaupunkia ja niitä on ihan kaikkialla Suomessa.”

Sähkötaksien suurimmat haasteet ovat kovat pakkaset ja lataamisen hitaus tankkaamiseen verrattuna

Tampereella ajettiin 02 Taksin tilausdatan mukaan huhtikuussa kaikista taksikyydeistä 6 % vähäpäätöisillä autoilla. Toukokuussa luku oli 5 %. Täyssähkökyytien osuus taksimatkoista oli huhtikuussa ja toukokuussa 4 %.

Sähköauton akun kesto riippuu sää- ja keliolosuhteista. Kylmässä ajaminen vähentää akun kestoa.

”Kylmyyden sietäminen on sähköautojen iso huono puoli ja se toivottavasti kehittyy tulevaisuudessa. 20 asteen pakkasella akku kestää puolet vähemmän kuin kesällä. Yksityisautoilussa se ei ole niin iso ongelma, mutta taksille se saattaa olla. Kovilla pakkasilla on pakko ladata auto kesken työvuoron, vaikka normaalisti vuoron pärjää ilman latausta.” toteaa Trofimovs.

Toinen sähkötakseja koskeva haaste on, ettei sähköauton akku lataudu samalla vauhdilla kuin bensa- tai diesel-tankki täyttyy. Sähkötaksit ladataan aina vuorojen välillä, mutta äkillisiin pitkiin kyyteihin ei voi täysin varautua.

”Jos minun nyt pitäisi heti lähteä Rovaniemelle ja autossa olisi 20 % akkua jäljellä, niin akun pikalataukseen menee noin puoli tuntia. Polttomoottoriauton tankin saa täyteen minuuteissa. Pitkät matka vaativat sähkötaksilla vähän ennakointia, mikä ei ole aina mahdollista.”

Trofimovsille ei ole kuitenkaan tullut vielä vastaan tilannetta, jossa hänen olisi pitänyt kieltäytyä kyydistä. ”Ajan pääasiassa sote-kyytejä Tampereen, Kangasalan, Ylöjärven ja Nokian alueella. Viikonloppuisin olen öisin töissä, joten silloin saattaa tulla vastaan pidempikin ajo. Pidän aina kuitenkin huolta, ettei akun varaustaso laske alle 30 %. Sillä pääsee vähintään 100 km:n matkan, jos on tarve.”

02 Taksin kautta saa tilattua sähkötaksin sekä sovelluksella että puhelimitse. Sähkötaksin saa valitsemalla Expresstaxi Zero Emissionin tai SähköTaksi Tampereen kyydin.

”Haluamme kannustaa sekä yhteistyökumppaneitamme että asiakkaitamme valitsemaan taksiliikenteessä vihreän vaihtoehdon. Tästä syystä tuomme nämä vaihtoehdot selkeästi palvelussamme esille. Meidän kauttamme asiakas voi suoraan valita ja tilata sähkötaksin, kun sellaisen haluaa”, toteaa 02 Taksin operatiivinen johtaja Petteri Niemi.

Asiasta uutisoivat myös Iltasanomat ja Tamperelainen.

Lisätietoja:
Petteri Niemi, operatiivinen johtaja, 02 Taksi Oy, puh. 044 222 4222

02 Taksi kokoaa luotettavien ja hyvämaineisten taksiyhtiöiden tarjonnan yhteen ja samaan paikkaan. Palvelussa on jo yli 40 taksiyhtiötä ja yli 7000 taksia. Välitämme taksiyhtiöille vuositasolla yli miljoona tilausta. 02 Taksia käyttäessä asiakas voi valita taksikyydin matkan hinnan, auton saapumisajan ja asiakasarvioiden perusteella sekä tilata premium-auton, vähäpäästöisen auton tai tila-auton.

02 Taksin tavoitteena on palauttaa suomalaisten luottamus taksilla matkustamiseen. Helpotamme turvallisen taksin tilaamista ja tarjoamme tasapuolisen kyytien vertailun koko Suomessa. Samalla haluamme edesauttaa kumppaneinamme toimivien taksiyhtiöiden menestymistä kilpaillussa markkinassa. 02 Taksi kompensoi kaikki tilauskanaviensa kautta yhteistyökumppaneille tilattujen kyytien päästöt.

Pin It on Pinterest