28.6.2023

Taksimatkojen hintakehitys paljastaa kaupunkikohtaiset erot – Porissa keskimäärin halvimmat taksimatkat, Tampereella kalleimmat

Arvonlisäveron poisto tammikuun alusta huhtikuun loppuun vaikutti taksimatkojen hintoihin Suomessa. 02 Taksin tilausdatan mukaan hinnat olivat arvonlisäveron poiston aikaan valtakunnallisesti keskimäärin 5 % alhaisemmat, mutta kaupunkikohtaiset erot olivat merkittäviä.
metro taksi on uusi 02 taksin kumppani pääkaupunkiseudulla

Kotimaassa tapahtuvat henkilökuljetukset vapautettiin väliaikaisesti arvonlisäverosta tammikuusta huhtikuuhun. Se näkyi suoraan taksimatkojen hinnoissa. 02 Taksin tilausdatan perusteella taksimatkojen hinnat olivat tuona aikana valtakunnallisesti 5 % alhaisemmat kuin viime vuoden lopussa. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisäveron väliaikainen poisto vaikutti myös kuluttajan taksimatkojen hintoihin alentavasti.

Hintojen alennus näkyi kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa lukuun ottamatta Tamperetta. Tampereella taksimatkojen hinnat olivat alkuvuonna 3 % kalliimmat kuin viime vuoden lopussa.

Eniten alennusta taksimatkoihin saivat kuopiolaiset, joiden taksimatkat maksoivat alkuvuonna keskimäärin 9 % vähemmän kuin viime vuoden lopussa. Jyväskylässä ja Oulussa arvonlisäveron poisto näkyi 8 % alempina hintoina.

Arvonlisäveron palautumisen jälkeen keskimääräiset taksimatkat ovat olleet viime vuotta edullisempia

Vaikka arvonlisäveron palautumisen myötä taksimatkojen hinnat taas nousivat, hintojen nousu oli maltillista. Toukokuussa taksimatkan keskimääräinen hinta oli valtakunnallisesti jopa alempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinta oli 25,7 euroa, kun taas vuosi sitten hinta oli 26,1 euroa.

Taksimatkan hintaan vaikuttaa yleensä sekä kuljettu matka että käytetty aika. 02 Taksin tilausdatan perusteella taksimatkat ovat olleet tänä vuonna keskimäärin 2 minuuttia lyhempiä kuin samaan aikaan viime vuonna. Tämä vaikuttaa osaltaan siihen, että matkojen keskihinnat ovat viime vuotta matalampia.

Suurin nousija hintojen suhteen viime vuoteen verrattuna on Tampere, jossa taksimatkojen keskimääräiset hinnat olivat toukokuussa 9 % korkeammat kuin vuosi sitten. Porissa puolestaan taksimatkojen keskimääräiset hinnat olivat 8 % edullisemmat kuin viime vuonna.

Taksimatkojen keskimääräinen kesto oli Porissa viime vuoden toukokuussa 30 minuuttia ja tämän vuoden toukokuussa 17 minuuttia. Tällä on merkittävä vaikutus taksimatkan keskihinnan laskuun. Tampereella puolestaan oli keskimäärin minuutin pidemmät taksimatkat kuin vuosi sitten.

”Matkojen kestot selittävät osaltaan keskihintojen kehitystä, mutta se on vain yksi tekijä. Kilpailu taksialalla on kovaa, ja se aiheuttaa painetta pitää hinnat kohtuullisina. On mukava nähdä, että taksi on monelle edelleen hyvä ja kohtuuhintainen vaihtoehto liikkumiseen”, summaa 02 Taksin operatiivinen johtaja Petteri Niemi.

Pin It on Pinterest